Een goede balaanname, zuivere passing en het opengedraaid staan. Het zijn volgens Brian Zalmijn drie belangrijke elementen waar tijdens de vroege opleiding van de Capelle-jeugd aandacht aan besteed moet worden.

De 39-jarige Rotterdammer, oudspeler van de Sparta jeugd, Barendrecht, Nieuwenhoorn en Excelsior Maassluis heeft vanaf begin van dit jaar de verantwoordelijkheid gekregen over de jeugdopleiding van de club. Als Hoofd Jeugd Opleidingen moet Zalmijn Capelle een impuls geven. “Er is veel talent”, zegt Zalmijn. “Maar ik heb sinds ik hier loop doordat ik mijn zoontje train en coach ook gezien dat niet alles even gestroomlijnd gaat. Het ontbreekt aan een goede structuur, een houvast voor trainers en daar zijn we hard mee aan het werk om die neer te zetten.”

De afgelopen jaren vonden jeugdspelers een plekje in de selectie in Capelle. Ook dat moet volgens Zalmijn een structureel karakter hebben. “Dus geen toevalstreffers of uitzondering, maar dat het structureel wordt dat eigen jeugd doorstroomd naar de hoogste teams.”

Om dat te bereiken heeft Capelle nog een lange weg te gaan, beseft Zalmijn. “We willen het van onderaf ontwikkelen. De plannen liggen er. Eind vorig jaar is er een soort startdocument gemaakt en dat zijn we nu aan het fine-tunen.”

Dit eerste halve jaar staat voor Zalmijn in het teken van inventarisatie en observatie. Daarnaast houdt hij veel gesprekken met trainers, coördinatoren en leiders. “Waar we ook een stap in kunnen zetten is positieve communicatie.”

Zalmijn kan daar zijn ervaring goed voor gebruiken, want hij is al jaren werkzaam als coach in de muziekwereld. Die baan, die hem vaak tot reizen dwong, zorgde er ook voor dat Zalmijn na zijn actieve voetbalcarrière vijf jaar geen voetbalveld meer zag. “Toen mijn zoontje Jordan is gaan voetballen ben ik ook weer betrokken geraakt.” Vorig seizoen was hij trainer van het elftalletje van zijn zoon én assistent-trainer van Excelsior Maassluis 2. “Dat was logistiek gezien niet meer te doen.”

Doordat hij is gestopt bij een zanginstituut in Valencia, waar hij wekelijks naartoe vloog, kwam er tijd vrij in zijn agenda. “Ik train nu nog de JO9-2 maar na dit seizoen stop ik daarmee. Ik wil mijn handen helemaal vrij hebben om al mijn aan dacht te besteden aan coaching van de trainers. De opvatting en ideeën van de club moet ik delen en overbrengen.”

De kwaliteitsimpuls moet er jeugdbreed komen, benadrukt Zalmijn. “Volop aandacht voor de F1, maar ook de F5, om maar eens een voorbeeld te geven. De KNVB vindt dat er meer aandacht moet komen voor een brede opleiding in de onderbouw. Daar ben ik het helemaal mee eens. Wij willen daarom dat alle teams dezelfde oefenstof- en faciliteiten krijgen aangeboden. Op die manier krijgt ieder kind de kans zijn of haar talent volop te ontwikkelen. Bovendien zal het plezier toenemen. En daar gaat het in mijn ogen om: plezier hebben en maken.”