Bergambacht heeft de laatste halte bereikt

Het was hét gesprekonderwerp in de groepsapp van Bergambacht 1 na de memorabele winst zaterdag bij Victoria’04: de koprol die trainer Bert Potuyt na de winnende goal, de 1-2, van Luuk Botter langs de zijlijn maakte. 

Hoewel de feestvreugde zich concentreerde rond de jonge doelpuntenmaker bleef het moment voor de dug-out niet opopgemerkt. Een fotograaf legde de koprol van de oud-doelman van het Krimpense DCV op de gevoelige plaat vast. “Normaal doe ik dit niet hoor”, haastte Potuyt zich te zeggen. “Het was een spontane actie, eentje die uit het niets kwam. Op dat moment werd ik overmand door emotie, blijdschap vooral. En blijkbaar doe je dan gekke dingen.”

Volgens kenners was het een koprol uit het boekje. “Vroeger leerde je dat op school”, lachte Potuyt. “Als oud-keeper ben ik best nog wel lenig, dus volgens mij zag het er nog aardig uit.”Zijn spelers hadden twee dagen pret van de actie van hun trainer. “Eentje zag ergens aan de zijkant op een foto mij nog de beweging maken…”

De zege in Vlaardingen op Victoria’04 was er dan ook eentje om uit je dak voor te gaan. Een zege ook die in de categorie miraculeuze ontsnappingen valt. Na 89 minuten keek Bergambacht immers nog tegen een 1-0 achterstand aan. Potuyt: “We waren in de 65eminuut op een 1-0 achterstand gekomen. Met het huidige knock-outsysteem sta je dan op de rand van uitschakeling. In de zeventigste minuut heb ik Luuk Botter als extra spits ingebracht. Hij is nog een A-speler, maar wel potig.”

Dat bleek want in de negentigste minuut knikte hij de bal in een overvol strafschopgebied achter de Vlaardingse keeper. Het duel leek af te stevenen op een verlenging, maar een prachtige voetballende actie van de jonge spits bracht Bergambacht in de zevende voetbalhemel (1-2).

Na Maense was Victoria’04 dus de tweede ploeg die moest buigen voor Bergambacht in de nacompetitie. De promotie naar de derde klasse is daarmee echter nog niet verdiend, daarvoor moet de blauw-zwarten zaterdag bij de buren van Lekkerkerk winnen.

Een makkelijke route heeft Bergambacht zeker niet afgelegd. “We wilden graag kampioen worden, maar toen duidelijk werd dat dat niet ging lukken, wisten we ook dat we een zware opgaven zouden krijgen. Acht teams in de nacompetitie die spelen voor één plek in de derde klasse. Als ik dan zie dat Groot-Ammers, hier aan de andere kant van het water, in Zuid I moet spelen om te promoveren… Dat is heel eerlijk, zullen we maar zeggen.”

Bergambacht speelt bovendien alle nacompetitieduels op vreemde bodem. Potuyt: “Ik wil niet dat we de jankerds van de competitie worden, daarom hebben we het voor kennisgeving aangenomen. ”Zaterdag in en tegen Lekkerkerk verwacht hij veel ‘meereizende’ fans uit Bergambacht. “Wij zijn gesterkt door de overwinningen op Maense en Victoria’04, hopelijk kunnen we dat vertrouwen omzetten in een zege en promotie. Het team is er rijp voor, de club er aan toe.”