Roy van der Graaf maakte de 1-2 tegen Groeneweg.

Roy van der Graaf maakte de 1-2 tegen Groeneweg.

VFC is dit seizoen een ploeg om rekening mee te houden. Dat zal trainer Raymond de Romph niet hard van de dakken schreeuwen, maar ‘meedoen om een prijsje’ is het doel van de Vlaardingse zondagtweedeklasser.

De start was in elk geval een vliegende te noemen. In Zevenhuizen werd op de eerste speeldag afgerekend met Groeneweg, dat vorig seizoen via de nacompetitie uit de eerste klasse werd gewipt. “Er zijn makkelijkere wedstrijden denkbaar om te beginnen”, zei De Romph. “Daarom is dit een fantastisch resultaat.” VFC won in Zevenhuizen met 2-3, maar in werkelijkheid was het krachtsvershil met de thuisploeg veel groter.

In voetballend opzicht was VFC de baas, alleen duurde het lang voordat de Kwekkers het technische overzicht cijfermatig wisten uit te drukken. “We waren op alle fronten beter. We waren van tevoren wat bang voor de kracht van Groeneweg bij dode spelmomenten, maar uitgerekend onze eerste goal viel uit een corner”, aldus De Romph, die Mark van der Sloot, Roy van der Graaf en Tim Gudde zag scoren.

De overwinning in de Zuidplaspolder was voor De Romph een bevestiging wat hij na de zomer zag ontstaan bij VFC: “Een team dat aardig staat.”

Met de komst van Jeffrey Shu en de broers Tim en Jesper Gudde kreeg zijn selectie een kwaliteitsimpuls. “We zijn dit seizoen weer begonnen met een tweede elftal. Dat betekende wel dat er veel nieuwe spelers moesten bijkomen. Van de groep van vorig seizoen waren er zestien van de negentien over. We moesten naar 37 spelers.”

Aanwaaien

Die spelers kwamen volgens De Romph ‘overal en nergens’ vandaan. “Er is veel jeugd doorgeschoven, maar er zijn ook jongens zo maar komen aanwaaien.”

Door de ‘aanwaaiers’ zag De Romph VFC niet alleen in aantal, maar in kwalitatief opzicht groeien. Hij durft daarom gerust te stellen dat de Vlaardingers er veel beter opstaan dan een jaar geleden. “We hebben er in iedere linie minimaal één speler bijgekregen die het elftal direct beter maakt of zorgt dat er in die linie meer concurrentie is gekomen.”

Tim en Jesper Gudde zijn belangrijke basisspelers, maar ook Jeffrey Shu speelde zich in de eerste elf. De Romph is blij dat het broertje van Michael Shu volledig beschikbaar is. “Vorig seizoen zat hij op zondag altijd in Limburg waar hij werkte in de cafetaria van zijn ouders.”

“Een meer dan nuttige speler”, noemt hij de back. “Eentje die de bal naar de goede kleur speelt. Wat ik bedoel: hij is functioneel en is daarnaast net als de rest van de ploeg technisch goed onderlegd.”

VFC is nog één van de weinige clubs in West II met een standaardelftal op de zaterdag en zondag. “Dat gaat prima zo”, meent De Romph. “Niemand lijdt onder de situatie. Er is ook helemaal geen haat en nijd. Het merendeel van de spelers van de zaterdag en zondag zijn groot geworden bij VFC. Ook de staf van beide elftallen komen voort uit de club.”

Bron: VFC