KOORENAAR

De beste grasmat van Nederland ligt onherroepelijk in De Kuip, het voetbalbastion van Feyenoord. Op amateurgebied mag de grasmat van Goudwaardse Boys er absoluut zijn. De sprieten op sportpark De Koorenaar hebben namelijk enigszins de ‘touch’ van De Kuip.

GOUDSWAARD – Wat is de overeenkomst tussen Feyenoord en Goudswaardse Boys zou in dit geval de logische vraag kunnen. Op het eerste gezicht lijken beide clubs oneindig ver van elkaar af te staan, maar toch was er eerder dit jaar een kruisbestuiving tussen de Rotterdamse profclub en de zaterdagvierdeklasser uit de voormalige gemeente Korendijk. Een delegatie van Goudswaardse Boys kreeg namelijk de gelegenheid geboden van een unieke kijkje in de keuken – of beter gezegd de grasstaat – bij Feyenoord.

,,We waren enorm verguld dat we de kans hebben gekregen om een bezoek aan De Kuip te brengen’’, vertelt Jan Bouman, lid van de werkgroep bij Goudswaardse Boys die mede de graskwaliteit op De Koorenaar in de gasten houdt. ,,We hebben onze ogen goed de kost kunnen geven en gezien hoe het gras bij Feyenoord behandeld wordt.

Bij de start van het amateurseizoen lagen de velden op het complex van Goudswaardse Boys er dan ook als een biljartlaken bij. Een kwestie van goed voorbeeld doet goed volgen? ,,Wij zijn heel trots op de kwaliteit van onze grasmat op het hoofdveld, maar het is natuurlijk totaal niet te vergelijken met dat wat Feyenoord doet om de graskwaliteit zo enorm hoog te houden. De zorg die daar aan het gras wordt besteed en de zorgvuldigheid waarmee dat gebeurt is geweldig. We hebben van dichtbij mogen meemaken met welke installaties en materialen gewerkt wordt. En ik kan je vertellen: we hebben echt onze ogen uitgekeken. Vooral de bevloeiing van de grasmat maakte diepe indruk op de delegatie uit Goudswaard. Jan Bouman haalt zich voor de geest: ,,Bij Feyenoord drukken ze op een knopje en automatisch wordt het gras besprenkeld. Wij moeten het bij Goudswaardse Boys doen met voormalige slangen van de brandweer om zo het veld zo vochtig mogelijk te houden. Dat is wel even een andere manier.’’

Met de beelden uit De Kuip op het netvlies geprojecteerd en de wijze lessen van de grasmeesters in Rotterdam keerden Bouman en zijn collega-werkploegleden terug naar de Hoeksche Waard. ,,Met vooral de wijze les dat je op een constante en consequente manier aandacht aan het gras moet schenken. Het bewaken van de kwaliteit is erg belangrijk. Daar zijn we bij Goudswaardse Boys ook mee bezig: met Joop van der Hoek en Peter Klein vormen we het team van de ‘groudsmen’ bij Goudswaardse Boys. Met elkaar controleren we na het weekeinde het veld op putten en losliggende graspollen, zodat de staat van het veld er niet onder te lijden heeft. Dat is bijzondere zorg die we aan de grasmat geven. Bij de start van het seizoen waren we trots op de grasmat die er lag. Met elkaar gaan we er ook voor zorgen dat de kwaliteit van het gras in de rest van het seizoen ook zo goed blijft.’’