MVV

MVV’27 verandert eind deze maand van een voetbalclub in een sloopbedrijf. Vrijwilligers van de Maaslandse vereniging maken de weg vrij voor renovatie van de zestien kleedkamers. Medio februari moet MVV’27 op sportpark De Commandeur in het nieuw zitten.

“We zitten er al een paar jaar tegen aan te hikken”, zegt voorzitter Pieter van Rijs. “Maar de renovatie is een dermate grote klus dat je dat niet in een paar weken geregeld hebt. De financiering vraagt gewoon veel tijd en moeite.”

De renovatie van de zestien kleedkamers (veertien teamkleedkamers, twee scheidsrechtersruimten) kost bijna vier ton. MVV deed een beroep op gemeentelijke en Rijkssubsidies en kreeg ook geld vanuit diverse fondsen. Een groot deel wordt door de club zelf, via een hypothecaire lening, bekostigd. “We hebben toevallig begin deze maand tijdens de ledenvergadering afscheid genomen van Arthur Paping. Hij is acht jaar penningmeester geweest en heeft enorm goed werk verzet. Toen hij aantrad, stonden we er als club een stuk minder rooskleurig voor dan nu.”

Mede door de verbeterde financiële positie zette MVV in op vernieuwing van het complex. “We hebben al het nodige gedaan”, vervolgt Van Rijs. “We hebben een nieuw terras, de kantine is aangepakt en ook de toiletgroepen zijn vernieuwd. De renovatie van de kleedkamers vormt eigenlijk het sluitstuk van de hele operatie.”

Een operatie die nogal wat teweeg brengt, want midden in het seizoen kleedkamers renoveren zorgt uiteraard voor overlast. “Ons originele plan was ook de zomer, maar we hadden toen nog niet de garantie van de subsidie van het ministerie, hoewel we die al in januari hadden aangevraagd. En zolang de kosten niet gedekt zijn, wilden we niet aan de slag. Omdat geld uit de fondsen binnen een jaar gebruikt moet worden, konden we niet tot volgende zomer wachten.”

Omdat het voetbalseizoen gewoon doorloopt, heeft MVV wel kleedkamers nodig. De aannemer zal daarom gefaseerd gaan renoveren. Daarnaast kunnen we gebruik maken van de accommodatie van korfbalvereniging ODO, dat naast veld vier ligt.”

Van Rijs weet zeker dat de verbouwing straks de moeite waard is. “Op tekeningen en 3D-printen ziet het er geweldig uit.” Alles wordt dan ook vernieuwd. “Alleen het casco blijft staan. Zelfs de binnenmuren sneuvelen. Er komt een volledig nieuwe indeling. Er zijn kleedkamers die zelf nog geen eigen douche hebben. Spelers moeten gebruik maken van een gezamenlijke douche. Daar zit ook onze winst. Als de kleedkamers zijn opgeleverd, hebben we een snelle doorlooptijd. Teams zijn sneller klaar met douchen. Zeker op piekmomenten kunnen we dat goed gebruiken.”