KATWIJK – Heleen van Delft (51) is sinds eind jaren ’90 secretaris bij de supportersvereniging van haar geliefde v.v. Katwijk. De Katwijkse (meisjesnaam Ouwehand) blikt terug op een bewogen jaar.

De supportersvereniging van v.v. Katwijk bestond op 4 mei jongstleden precies 25 jaar. Een bijzondere mijlpaal, al moet Heleen van Delft bekennen dat er van een groots jubileumfeest bij de club (nog) geen sprake is geweest. “Daar hebben we nog niet eens zo over nagedacht. We hebben het er wel heel even over gehad, maar daar is weinig meer uitgekomen. Misschien is het een leuk plan om dat toch nog te gaan vieren.”

Al is het maar ter eerbetoon aan de vele uren die de vrijwilligers er op weekbasis in stoppen. Het bestuur van de supportersvereniging, opgericht op 4 mei 1994, bestaat naast Van Delft uit Adriaan Vooijs (voorzitter), Floor van der Gugten (vicevoorzitter), Bert Imthorn (penningmeester) en Annoeske de Jong (bestuurslid activiteiten). Er zijn nu ongeveer 380 betalende leden. Van
Delft rolde er ooit per toeval in. “Mijn man speelde bij Katwijk in de tijd dat we verkering kregen. Ik ging eerst hem aanmoedigen in een lager team, maar ben na verloop van tijd met een vriendin overgestapt naar het eerste. Dat leek ons veel leuker. Sindsdien ben ik fanatiek supporter van Katwijk 1. Hoe mijn man reageerde? Dat maakte hem niet uit, hij geeft er niet zo veel om. Mijn zoon is later ook bij Katwijk gaan voetballen, maar die speelt er nu niet meer.”

Waar KWN 1939 zich vooral richt op de sfeeracties, zorgt de supportersvereniging voor de (financiële) ondersteuning en de organisatie van bijvoorbeeld de busreizen naar uitwedstrijden. “We hebben een vrij fanatieke aanhang, zeker die jongens van KWN 1939.” Van Delft houdt zich verder onder meer bezig met de merchandise

“Een onwijs leuk onderdeel van mijn werkzaamheden. We hebben een eigen winkeltje waar we clubkleding verkopen. Onwijs leuk om te doen. Over die werkzaamheden hoef ik niet eens na te denken. Katwijk zit in mijn bloed en in mijn hart.”

Het jaar 2018 was een bewogen jaar, een met diepe dalen en hoge pieken. “Dat kwam door het overlijden van de teammanager van het eerste elftal, Sander Molenaar. Dat heeft ons als club heel hecht gemaakt. We hebben een benefi etwedstrijd gehouden. Tegen het einde van het seizoen overleed hij, dus dat was een beladen kampioenschap in de Tweede Divisie, met een lach en een traan. Er kwamen heel veel mensen af op die benefi etwedstrijd, dan zie je dat Katwijk een hechte club is.” Er was in 2018 ook de beruchte open brief van het clubbestuur aan de fans. ‘Vanuit het bestuur is er echter ook de nodige zorg! De afgelopen seizoenen hebben we helaas te maken gehad met excessief gedrag van een groeiend aantal supporters (Katwijk en tegenstanders) zowel op de Krom als bij uitwedstrijden’, viel er in de open brief te lezen.

Van Delft: “Dat was meer richting de supporters in het algemeen, niet zozeer de supportersvereniging. Over die brief, daar kan ik weinig over zeggen. Ik weet dat er door diverse groepen is gesproken met elkaar, ik weet niet wat daar is uitgekomen. De supportersvereniging en de club hebben nu een heel goede band met elkaar.”