XerxesDZB

In deze rubriek gaan wij opzoek naar de toppers van de laagste regionen. De elftallen die het voetbal zo mooi maken. Niet vanwege de kwaliteiten in het veld, maar vooral de kwaliteiten buiten het voetbal. Vandaag spraken we met Jordy den Haan, ‘speler en captain derde helft’ van XerxesDZB 3.

Jordy is een geboren en getogen Rotterdammer die in Amsterdam werkt, waar hij werkt voor het Museumnacht Amsterdam. Hij is zijn bescheiden carrière begonnen bij SV Omnoord, wat ook uit Rotterdam komt. “Ik heb het hele traject doorwandeld, vanaf de JO9 tot aan de JO19-1. Op school zaten Patrick en Melvin bij mij in de klas, zij speelde in een vriendenteam en hadden hard iemand nodig, wat bij bijna ieder vriendenteam zo gaat. Zo speelde ik een wedstrijd met Xerxes 3 en had ik met de keeper afgesproken, wanneer ik zou scoren het volgende seizoen zal aansluiten bij het team. Het onwaarschijnlijke gebeurde, waarna ik het seizoen bij de jongens aansloot. Het moest zo zijn.”

Ondertussen speelt den Haan al elf jaar bij XerxesDZB 3. In die elf jaar maak je het een en ander mee en zeker in een vriendenteam. “De gekste ervaring was met een teamuitje. We gingen naar Six Flags (Walibi) en kregen te horen van een meisje, waarmee geflirt werd dat er een bedrijfsfeestje zou zijn die avond. Het bedrijf had dan ook het gehele park afgehuurd. Wij zaten voor een klein uur verstopt in de bosjes. Uiteindelijk gingen we naar binnen vermomd met hun kerkordes en petjes, want die lagen daar. We deden net of we bij het bedrijf hoorde, wat niet het geval was. De hele avond hebben we meegegeten en gezopen, totdat een teamgenoot aan een mevrouw vertelde dat we hier niet thuishoorde. Toevallig was het de vrouw van de eigenaar. Er werd leuk op gereageerd, maar we zijn toch maar weg gegaan” grapte Jordy.

Na de wedstrijd blijft het grote gedeelte van de ploeg in de kantine plakken. “Als we thuis spelen blijven we altijd wel even hangen. Er is dan ook een club dj aanwezig, als het eerste thuis speelt. Anders drinken we altijd alsnog wel een biertje, maar loopt het minder uit de hand” lachte Jordy.”

Drie jaar geleden kende de ploeg een seizoen met dubbele gevoelens. Het team werd kampioen, maar tegelijk werd een teamgenoot gediagnoseerd met een verschrikkelijke ziekte. “Hij zou het eigenlijk niet redden. In hetzelfde jaar hadden we een Instagram account aangemaakt, wat heel hard ging. Ik schreef daar altijd de stukjes voor en maakte we elkaar altijd belachelijk. Het ging zo hard, dat het her en der werd opgepikt. Ik schreef toen een stuk over onze zieke teamlid, wat wederom werd opgepikt. TOTO zag het stuk voorbij komen en bood ons een arrangement aan voor de bekerfinale Feyenoord-Utrecht. Je weet ook nooit in hoeverre het zijn steentje heeft bijgedragen, maar op onverklaarbare wijze geneesde hij. Het was een waanzinnig jaar, we werden kampioen, hadden het arrangement van TOTO, kregen veel aandacht in de pers en onze teamgenoot was genezen van kanker. Echt waanzinnig.” Ondertussen voetbalt de Erwin weer mee met het team.

Ieder jaar zijn er activiteiten, die ook deels door de middenvelder worden georganiseerd. “We doen van die standaarddingen zoals bowlen en surprise avonden, maar wij als team geven onze eigen drive eraan. Als we gaan bowlen zijn er diverse teams, met ieder hun kleur. Het ene team draagt alleen maar blauw en de andere bijvoorbeeld zwart. Tijdens onze surprise avond maken we elkaar kapot op een komische manier door middel van gedichten en verhalen. Dat zijn leuke dingen en die ook belangrijk zijn binnen zo’n ploeg als als dit.

Wilt u nou ook met uw team in de schijnwerpers staan bij het VoetbalJournaal stuur dan een mail naar voetbaljournaalnl@gmail.com

Wilt u XerxesDZB 3 op de voet volgen, dan kan dan hier. U vindt hier tevens ook meer informatie over het team.

Of lees hier het vorige artikel uit de rubriek met XerxesDZB 3.