rijnmond-kai-fens-eerste-divisie

Zoals zoveel voetballers in de betere regionen van het amateurvoetbal, heeft ook Kai Fens (31) een verleden in het profvoetbal. De verdediger speelde zeven jaar in de jeugdopleiding van Feyenoord en is nu in alle opzichten vaste klant bij XerxesDZB.

Eerst hebben we het over het voetbal zelf, opdat de bal en de cornervlag niet worden vergeten. Fens, dit seizoen aangemeerd bij eersteklasser XerxesDZB en hiervoor drie jaar actief bij Capelle, weet nog altijd wat het inhoudt om leiding te geven aan de achterhoede. “Aan het begin van het seizoen moesten we allemaal aangeven wat onze persoonlijke doelen waren”, vertelt de ervaren speler die opgroeide bij XerxesDZB en na zijn avontuur op Varkenoord terugkeerde bij de club.  “Onze trainer Tom Rietberg nodigde ons uit om dat te doen en ik schreef op dat ik een sturende rol van achteruit wilde vervullen. Ook noteerde ik dat ik graag aanvoerder wilde worden, omdat ik daarvoor best geschikt ben met mijn ervaring. Rietberg, dat is echt een prima trainer, is toen op dat verzoek ingegaan. Ik heb bij Capelle in de derde divisie gespeeld en vond dat ik op eerste klasseniveau het voortouw moest nemen.”

XerxesDZB is bezig aan een jaargang waarin negentien punten uit twaalf optredens werden vergaard. Het is zo’n gekke score niet, stelt Fens, die weet dat hij gemist wordt wanneer hij op het wedstrijdformulier ontbreekt. “Als ik geschorst of geblesseerd ben, zie ik op de tribune soms dat er achterin niet helemaal goed ingegrepen wordt. Het lijkt dan wel of mijn ploeggenoten niet weten wat ze moeten doen. Ik zou ze dan heel graag willen helpen, maar eigenlijk moeten ze zelf de oplossing bedenken, wanneer ik er niet bij ben. Wat dat betreft kunnen we echt nog flinke vooruitgang boeken.”

Tevreden vertelt Fens dat er met de teamgeest bar weinig mis is op sportpark Faas Wilkes. Niet zelden zijn de oudere leden van zaterdag 1 tot diep in de nacht waarneembaar in het clubhuis. “Een beetje ouwehoeren, een kaartje leggen, ik vind het heerlijk allemaal”, zegt de man die in het dagelijks leven kwaliteitscontroleur van partijen groente en fruit is. “Ik ben lager gaan voetballen omdat ik minder wilde trainen en ook de sfeer van de derde helft koester. Nou, er valt helemaal niks te klagen hoor, bij XerxesDZB. Jongens als Marvin Strik en Robin Hofman zijn niet weg te slaan uit de kantine, wanneer we met z’n allen hebben getraind. En ik dus ook niet, als ik eerlijk ben. We hebben een leuk groepje routiniers die heel veel lol hebben in de slotfase van hun loopbaan.”

Het spel eenendertigen is buitengewoon geliefd, zegt Fens. De voetballer betreurt het soms dat niet iedereen warmloopt voor een stevig robbertje kaarten. “Het is een cliché, maar je ziet dat jongere spelers minder bij het team betrokken zijn dan de oudere garde. Dat geldt in zijn algemeenheid natuurlijk, en niet alleen voor XerxesDZB. Het lijkt vaak alsof jonge jongens veel minder waarde hechten aan het groepsproces. Ze komen op de club, trappen tegen een bal, halen hun centen op en gaan dan weer naar huis. Wij vinden het als oudere gasten leuk om er wat van te maken met z’n allen. Soms huren we ook een zangertje of een deejay; dat is toch alleen maar hartstikke leuk?”

Meer informatie over XerxesDZB? Klik hier.
Klik hier voor een ander artikel over XerxesDZB.