De kampioenswedstrijd tegen ZSGO/WMS stond symbool voor de dominantie van Kagia dit seizoen in de derde klasse. De Lisserbroekse overmacht kwam tot uiting in een 6-1 overwinning.

Opvallend was dat aanvoerder Pascal Timmermans zich strompelend meldde om uit handen van een KNVB-functionaris de kampioenschaal te ontvangen. Timmermans was na twintig minuten met een knieblessure uitgevallen. “Ik had eigenlijk direct naar het ziekenhuis gemoeten, maar dit moment wilde ik niet missen”, reageerde de captain. “Ik was wel gek geweest. Als aanvoerder de schaal omhoog tillen, dat komt waarschijnlijk nooit meer voor. Dat bezoekje aan het ziekenhuis kon wel even wachten.” Dat hij een paar dagen later de uitslag kreeg dat het dit seizoen einde oefening is, is wel een last die Timmermans kon dragen. “Ik kan je vertellen dat van zo’n seizoen als dit je gemoedstoestand een boost krijgt. Iedereen in Lisserbroek is een stukje vrolijker. Een paar weken al.”

“Dit is het kampioenschap van de hele club”, omschrijft trainer René Ras ‘de overwinningstournee in de derde klasse’. Want dat was het. Als de competitie een wielrenwedstrijd was geweest, lag Kagia als veel te sterke renner van begin tot finish op kop. Het feit dat de oranjehemden tot de kampioenswedstrijd op 13 april ongeslagen waren, zegt alles over de suprematie dit seizoen. Overwinning na overwinning bleek de perfecte doping.

“Van zo’n seizoen kun je natuurlijk alleen maar dromen”, meent Ras. Ook hij kon niet bevroeden dat Kagia in zijn overwinningsdans de concurrentie het zwijgen oplegde. “Ik wist dat we een aardig team hadden. De ploeg was bij elkaar gebleven en er waren wat versterkingen gekomen. Maar een goede selectie is geen garantie voor succes, dat weet iedereen.”

“Er zat vanaf het begin muziek in en er bleven alleen maar mooie geluidjes uitkomen.” Dirigent Ras deed wel één belangrijkste aanpassen: hij veranderde de speelwijze van 4-4-2 naar 4-3-3. “Ik heb gekeken naar wat voor kwaliteit we in huis hadden. Ik kon het eigenlijk niet maken om niet met drie spitsen te gaan spelen.”

De spelers hadden zo hun bedenkingen. “We hadden het vorig seizoen ook wel eens gespeeld, maar vrij succesloos”, aldus Timmermans. De sterke start zorgde echter voor vertrouwen. “Dat heeft ons overtuigd.” Ras zag dat zijn ploeg alle wind in de zeilen had. “Geen schorsingen en ook nauwelijks blessures.” Als er al sprake is van een mindere periode, dan diende deze zich in eind februari- begin maart aan. “Het voetbal ging wat minder soepel, maar zelfs toen bleven we onze wedstrijden winnen”, aldus Timmermans.

“Kampioen worden is een kunst, maar dat ook nog eens ongeslagen doen, dat is héél knap”, blaast Ras de loftrompet over de prestaties van zijn pupillen. Volgens de oefenmeester, die in 2009 kampioen werd met Teylingen, stond de ongeslagen status twee keer onder druk. “Uit tegen Stormvogels speelden we 1-1, maar was Stormvogels de betere partij. Tegen IJmuiden zijn we door het oog van de naald gekropen. We kwamen daar 2-0 achter, maar maakten die achterstand goed. Twee minuten voor tijd hadden we de mazzel dat Sander Hogervorst een penalty stopte.” Ras is nog helemaal niet bezig met volgend seizoen, als Kagia in de tweede klasse speelt. Timmermans evenmin. “Ik wil zo lang mogelijk van dit succes genieten.” Hij reageert gevat op de vraag of Kagia iets te zoeken heeft in de tweede klasse. “Eén ding weet ik wel en dat is dat we niets meer te zoeken hadden in de derde klasse.”

“We hadden gehoopt vorig seizoen kampioen te worden in het laatste jaar van Anton Wijsman, maar blijkbaar waren we er toen nog niet rijp voor”, zegt Mark Scholte namens de technische commissie van de club. “De komst van René heeft ons net dat laatste duwtje gegeven dat nodig was. Anton heeft goed werk geleverd, maar de finishing-touch was van René.”

Volgen Scholte is het belangrijk dat de club meegroeit in niveau. “De kans is groot dat ons tweede volgend seizoen in de reserve tweede klasse speelt. Het derde, dat net als het tweede in de derde klasse speelt, kan het kampioenschap bijna niet meer ontgaan.”