Julian Jenner maakt werk van zijn nieuwe carrière. Als trainer zet hij zijn eerste stappen bij de JO17-1 van Rijnsburgse Boys. Met het goede van Wiel Coerver, Louis van Gaal en Ricardo Moniz. “Met álle aandacht voor het individu.”

Het is nog maar drie jaar geleden dat Jenner, 35 nu, voor het laatst als broodvoetballer actief was. Zijn laatste club was Notts County in Engeland, spelend in League Two, het vierde profniveau. “Een club met een geweldige historie. Het is de oudste profclub van Engeland. De verwachtingen zijn er altijd onrealistisch hoog. Ik heb er tien maanden gespeeld. Ik had er best langer willen spelen, maar de nieuwe eigenaar wilde minder buitenlanders.”

“Engeland is echt de bakermat van het voetbal. De mensen leven er echt voor. Bij Notts County zaten de fans tot hoge leeftijd op de tribune. Ik had graag eerder in Engeland gespeeld, in de bloei van mijn carrière. Notts County kwam in mijn nadagen.”

Zijn afscheid vond plaats in een betrekkelijke anonimiteit. Het grote publiek in Nederland leerde Jenner, geboren en getogen in Delft, kennen als sierlijke en technische buitenspeler van NAC, vooral AZ en Vitesse. “Ik ben opgegroeid met de bal”, zegt Jenner, die met zijn vader Ton de Ton Jenner Voetbalacademie in Delft bestiert. “Techniek blijft dé basis.”

Hij maakte dertien jaar deel uit van het profmetier. Hij zag van dichtbij het enorme verschil in aanpak tussen trainers. “Ik heb geluk gehad dat ik al vroeg in mijn carrière Louis van Gaal kreeg als trainer. Hij steekt zo veel tijd in een speler, dat heb ik daarna, op Ricardo Moniz bij Ferencvaros in Hongarije, nergens anders meer meegemaakt. Louis was altijd met je bezig, altijd probeerde hij je beter te maken. Heel veel andere trainers bekommerden zich totaal niet om hun spelers. Ze waren met hun eigen belang bezig, hun eigen toekomst. Toen wist ik al: als ik later trainer word, ga ik dat niet doen. Ik zet vol in op het individu.”

Hij heeft zijn pad naar de top behoedzaam uitgestippeld. Hij liep stage bij AZ toen hij met zijn UEFA-B-opleiding was. Hij koos vorig jaar zomer echter niet voor een eerste elftal toen hij op eigen benen moest staan. “Rijnsburgse Boys is een grote naam in het amateurvoetbal. Hier kan ik aan de gang met talenten die nog gevormd kunnen worden”, zegt hij over zijn aanstelling als trainer van de JO17-1.

Hij traint drie keer in de week met de ‘uitjes’. “Drie keer zeer intensief. Het tempo is hoog, het niveau ook”, geeft hij de rode draad van zijn training aan. Zijn leermeester kwam onlangs een kijkje nemen. “Louis van Gaal langs de kant, dat vonden die jongens wel wat”, lacht Jenner. “Louis zat eerst in de dug-out, rustig kijkend. Maar op een gegeven moment kwam hij eruit en steeds dichterbij. Ik ken Louis een beetje. Als hij enthousiast is, gaat hij zich zó gedragen. Balletje terugschieten en zo. Hij zei na afloop dat hij onder de indruk was van het niveau.”

Volgend seizoen traint Jenner op De Middelmors de JO19-1. Maar eerst wil hij met de JO17 promoveren naar de vierde divisie. “Dat zal via de nacompetitie moeten gebeuren, want onze achterstand op de nummer één is te groot.” Hij wil volgend seizoen ook zijn UEFA-A-trainersopleiding voltooien. “En dan naar de eredivisie.”