John van Veen kan niet wachten om met RVVH 2 weer aan de competitie te beginnen. “Ik heb een heerlijke ploeg, joh. Er zit zó veel voetbal in, ik sta aan de kant te genieten en te glimmen.”

tuk tuk
Van Veen maakte afgelopen zomer de overstap van Zestienhoven, waar hij ook het tweede elftal trainde, naar de B-selectie van de Ridderkerkers. “Ik ben op gesprek geweest bij RVVH. Wat mij opviel was de duidelijke visie die de club had met het tweede elftal. Eigen jeugd opleiden en niet anders. Ik dacht dat ik één van de vele sollicitanten was. De voorzitter zei dat ze mij niet zomaar hadden uitgenodigd. Ze zochten een bepaald type trainer.  Ze hadden hun huiswerk goed gedaan.”

Van Veen omschrijft zichzelf als een trainer die jonge spelers aan de praat krijgt. Hij werkt graag met jeugdspelers voor wie de stap vanuit de onder negentien naar het eerste elftal in eerste instantie nog te groot is. Dat deed hij jaren bij VVOR in Rotterdam, waar hij nauw samenwerkte met trainer Harry Akkermans. “We hebben daar een complete nieuwe groep neergezet. Toen wij kwamen – Harry als trainer van het eerste, ik als trainer van het tweede – waren beide teams net gedegradeerd en veel jongens vertrokken. We zijn gaan bouwen en het resultaat was dat we promoveerden naar de tweede en reserve tweedeklasse. Onze successen liepen parallel.”

Van Veen was in totaal vijftien jaar actief in Rotterdam-Oost. “Ik ben daar in de winterstop op een vervelende manier weggegaan. Dat was jammer. Vorig seizoen heb ik Zestienhoven 2 onder mijn hoede gehad. Ik wist toen ik eraan begon dat het maar voor een jaar zou zijn, want de club had al afgesproken met de trainer onder de negentien dat hij na dat jaar zou doorschuiven.”

Bij RVVH is zijn opdracht duidelijk: de talentvolle spelers klaarstomen voor het grote werk. Het podium waarop dat kan is volgens Van Veen perfect. “We spelen in de eerste klasse, dat is een meer dan aardig niveau.”

Hij zegt in de voorbereiding zijn ogen te hebben uitgekeken. “We speelden op een gegeven moment een oefenwedstrijd tegen Papendrecht 2 en die wedstrijd wonnen we met 0-9. Ik wist niet wat ik zag. Ik heb ook regelmatig tegen de voorzitter gezegd dat ik dolblij ben met het materiaal dat hij mij gegeven heeft. De spelers zijn niet alleen getalenteerd, maar zijn ook hongerig en enorm enthousiast. Wat wil je als trainer nog meer?”

“Ik hoef deze jongens natuurlijk niet uit te leggen hoe te voetballen, dat kunnen ze allemaal in de basis. Hoe die kwaliteiten in een wedstrijd of de ploeg inzetten, dat is mijn taak. Ik hou er van om die gasten voor het seniorenvoetbal aan de gang te krijgen. Die laatste 25 procent, die ze nodig hebben om het eerste te bereiken, daar is dit elftal voor.  Resultaten zijn zeker niet onbelangrijk en horen ook bij de ontwikkeling. Het onder druk presteren. Ik probeer spelers zo ontspannen mogelijk te laten voetballen en te vertrouwen op hun kwaliteiten. We richten ons op de derde, vierde plek. Dat is ook de positie die we na vier wedstrijden innamen.”

Hij is niet bang dat zijn elftal dit seizoen wordt leeggeplukt door het eerste. “Dat is prima geregeld, want het eerste heeft een ruime selectie van twintig spelers. Wij hebben er veertien. Er komen altijd spelers bij van het eerste die terugkeren van een blessure.”

Klik hier voor meer informatie over RVVH
Klik hier voor meer artikelen over RVVH