De één is terug na een uitstapje in Tsjechië, de ander wil dit seizoen zijn grote doorbraak forceren. Met Gazar Dermendjan en Thomas Prooijen kloppen twee uit de eigen kweek afkomstige spelers op de deur van RVVH 1.

Op het Ridderkerk-toernooi in de wedstrijd tegen gastheer Bolnes stonden ze samen in de basiself van Ronald Hulsbosch. Thomas van Prooijen als linksback, Dermendjan in de spits. “Gazar had er zin in”, gniffelde Van Prooijen na de 11-2 zege van RVVH, waarbij de jongeling met Armeense roots met zes treffers de grootste hap uit de doelpuntentaart nam.

Dat Dermendjan weer terug is bij de Ridderkerkse Voetbal Vereniging Hercules, vindt Van Prooijen (20) leuk. “We hebben jaren in de jeugd samen gespeeld. Ik denk ook dat het goed is voor de club dat jeugdspelers doorbreken. Dat stimuleert ook weer andere jeugd.” Van Prooijen kwam vorig seizoen al in de buurt van een basisplaats. “Het was mijn eerste seizoen bij senioren. Ik heb enorm veel geleerd, maar de stap naar het eerste is ook een heel grote.”

Van Prooijen was nog net niet goed genoeg om Jardel Drenthe uit de basis te houden. Om toch aan de nodige speelminuten te komen, speelde hij het tweede deel van de competitie in RVVH 2. “

Van op de bank zitten word je ook niet veel wijzer. Zeker op mijn leeftijd moet je veel spelen om stappen te zetten in je ontwikkeling”, zegt de student. “Ik heb er  goed aan gedaan om dat te doen. Ik ben weer een stuk verder dan vorig seizoen.” Hij weet echter ook dat hij zijn basisplaats niet cadeau krijgt, RVVH-jongen of niet. “Met Raoul Gangadin is er een nieuwe linksback gekomen. Ik moet met hem de strijd aan.”

Hij kreeg daarbij hulp van assistent-trainer Dino Rodriques de Pina. “Hij is intensief met me bezig. Hij is zelf jarenlang verdediger geweest op topniveau.” Gazar Dermendjan heeft een bewogen seizoen achter de rug. Vorig jaar zomer koos de 19-jarige schaduwspits voor een avontuur bij het Tsjechische FC Hradec Kralove in Tsjechië. “De club toonde interesse en het aanbod en de kans waren mooi”, zegt de jonge Ridderkerker, die een dubbele nationaliteit bezit. “Ik werd aangetrokken voor Jong FC Hradec Kralove. Het eerste team speelt in de Tsjechische eredivisie, de club is een beetje te vergelijken met De Graafschap en Sparta. Dan weer op het hoogste niveau, dan weer op het tweede niveau. Voor mij was het in alle opzichten een  leerzaam jaar. Ik ben echt een man geworden, want ik moest voor me zelf zorgen. Vanwege een blessure heb ik niet alles kunnen spelen, dat was jammer. Maar in veertien wedstrijden heb toch nog ik zes keer gescoord.”

Hij kon bij Hradec Kralove blijven. “Dat had ik gedaan als ik een contract voor de A-selectie had gehad. Vanwege mijn familie ben ik teruggegaan naar Ridderkerk. RVVH is altijd mijn club geweest, dus het is geen straf om hier weer te spelen.”

urvoetbalHij meldde zich in ieder geval als meest fi tte speler op de eerste training, want Dermendjan maakte deel uit van de selectie van het Armeense jeugdelftal voor het EK onder 19 jaar in juli in eigen land. “Ik ben daar in twee van de drie groepswedstrijden ingevallen. Dat was een mooie ervaring.” De kans bestaat dat RVVH niet lang gebruik kan maken van de diensten van de spits. “Tegen een nieuw buitenlands avontuur zeg ik geen nee. Maar dit seizoen blijf ik zeker bij RVVH.”