Hij had deze competitie maar acht wedstrijden nodig om als doelpuntenmaker in de dubbele cijfers te komen. Jaap Zwetsloot (23) is ‘hot’ in de spits bij Teylingen. “Ik heb mezelf nooit als doelpuntenmachine gezien.”

Zwetsloot is bij de roodzwarte club uit Sassenheim een prototype van een bewegelijke spits. “Ik ben altijd onderweg”, zegt hij over zijn speelwijze. “Ik ben niet een spits die met zijn rug naar de goal de bal aanneemt, wegdraait en schiet. Maar moet het juist van mijn loopacties hebben.” De in- en verkoper van luchtvracht is als aanvaller pas laat ontdekt. “zelf wist ik ook niet dat ik het in mij had”, reageert hij. “Ik heb bij Teylingen vaak op het middenveld gestaan, en ook als rechtsbuiten gespeeld. Af en toe stond ik in de spits. Echt gaan specialiseren ben ik me toen Marc van Wonderen trainer werd. Hij is ook spits geweest en hij herkende de eigenschappen die hij zelf ook had.” Van Wonderen paste de speelwijze van Teylingen zo aan dat Zwetsloot, na acht wedstrijden al goed voor tien doelpunten, maximaal rendeert. “We spelen met een zogenaamde valse rechtsbuiten”, verklapt hij. “In die vrije ruimte spring ik vaak.’’

Zonder aangevers kan geen spits schitteren, dat geldt ook voor Zwetsloot. “Ik heb het geluk dat Mark van der Vlugt en Niels Roodenburg op het middenveld spelen. Dat zijn jongens met inzicht en het vermogen om een pass over de verdediging heen in de vrije ruimte te geven. Vaak maak ik een loopactie naar de bal toe en ga dan diep. Dat werkt alleen als er een goed samenspel is”, looft hij zijn aangevers. Zoals veel spelers in de Teylingen-hoofdmacht begon hij zijn carrière bij Ter Leede. “Daar heb ik gespeeld tot en met de C-tjes”, vertelt hij. “Ik miste echter het plezier en ben een half jaar gestopt.” Na twee jaar de B en een half seizoen in de A van Teylingen wachtte het debuut van Zwetsloot in Teylingen 1. Inmiddels heeft hij al honderddertig wedstrijden in het eerste achter zijn naam staan. Wat de spits betreft komen er daar nog veel bij.

 “Ik krijg regelmatig de vraag of ik niet hogerop zou willen. Natuurlijk ben ik best nieuwsgierig waar mijn plafond lig, maar ik heb het hartstikke naar mijn zin bij Teylingen.

Ik zou het leuk vinden om nog een keer met mijn broertje Toon, die in het eerste van Ter Leede speelt, samen te spelen, ongeacht bij welke club dat is.” Met zijn opvallende productie van dit seizoen trekt hij de lijn door van de tweede competitiehelft van vorig seizoen. “Ik had er vorig seizoen voor de winter maar drie, maar uiteindelijk ben ik op zestien goals uitgekomen.”

Met dat aantal neemt Zwetsloot dit seizoen geen genoegen. “Hoewel ik liever win is het voor het vertrouwen van een spits wel belangrijk dat hij doelpunten maakt.” Met Teylingen zet hij in op een klassering die minimaal gelijk is aan die van vorig seizoen. “Toen waren we vijfde, dat willen we evenaren.”