Een zware ziekte knakte de voetbalcarrière van de toen nog jonge Vially Mondo in de dop, maar zijn voetbalpassie bleef. Nu begeleidt de Rotterdammer jonge talenten en is hij trainer van de JO17 van RVVH. “Ik probeer de juiste voetbalbeleving over te brengen.”

tuk tuk
De competitie mag dan stil liggen, Mondo en zijn elftal trainen wel alsof er elke zaterdag een belangrijk duel op de rol staat. “We trainen zaterdag van elf uur tot kwart over twaalf”, meldt de 27-jarige trainers met Congolese roots.

Hij probeert het spannend te houden door af en toe een gasttrainer uit te nodigen. “Ik ken nog veel mensen uit het circuit.”

Mondo was zelf een getalenteerd voetballer die bij Sparta, Excelsior en FC Dordrecht speelde. Bij die laatste club maakte hij deel uit van het beloftenelftal toen hij getroffen werd door een zware ziekte. Van de één op de andere dag was de jonge twintiger geen topsporter, maar patiënt. “Het heeft heel lang geduurd voordat de doctoren precies wisten wat het was.” Mondo bleek getroffen zijn door een auto-immuunziekte, waarbij cellen zich tegen het eigen lichaam keren. Het is ziekte die vooral voorkomt bij jong volwassenen. “Ik heb heel wat ziekenhuisbedden gezien”, zegt Mondo. “Ik weet niet hoeveel operaties en behandelingen ik heb gehad. Voor artsen is een immuun-ziekte lastig vanwege de onberekenbaarheid.”

Na jaren van zwaar leed krabbelde Mondo op. “Het klinkt misschien gek, maar ik ben altijd positief gebleven. Ik heb altijd gezegd: hierdoor laat ik me door uit het veld slaan. Ik kom er bovenop.”

Hoewel hij nog steeds onder zware controle staat, heeft Mondo zijn leven weer opgepakt. Met zijn vriendin woont hij sinds enige tijd in een woning op de grens van Rotterdam en Schiedam. Voetbal maakt ook weer deel uit van zijn leven. “Ik gebruik nog wel medicijnen, maar in aantal heb ik dat al flink afgebouwd.”

Hij dacht in eerste instantie om zelf nog te gaan voetballen. “Ik heb een paar keer meegetraind bij een derde klasse. Mijn lichaam heeft echter een te grote klap gekregen. Ik was vroeger best snel, maar toen we gingen sprinten werd ik aan alle kanten voorbijgelopen.”

Mondo stortte zich in eerste instantie op het trainen en het begeleiden van jonge spelers. “Ik ben daar mee begonnen als een vriendendienst in de zomer voor mijn broertje en wat vrienden. Ik ontdekte dat ik dat zo leuk vond, om jonge spelers te gaan begeleiden. Ik heb nu een managementbureau voor talenten. Ik heb een handvol spelers die ik begeleid. Zo heb ik een speler bij Sparta onder de zestien, bij Cambuur heb ik ook een jongen in de jeugd. Ik vind het prachtig om mijn kennis op die manier over te brengen.”

Die beleving probeert hij ook over te brengen aan de RVVH-talenten onder zeventien jaar. “Durf te dromen”, heb ik in de voorbereiding op deze competitie gezegd. “Ze reageerden nog een beetje terughoudend als ik het over het kampioenschap had. Inmiddels zijn ze flink gegroeid in zelfvertrouwen en zelfverzekerdheid.”

Mondo heeft voor zijn team een eigen Facebook-account aangemaakt. “Daar zet ik regelmatig beelden op, van trainingen of wedstrijden. Dat is ook leuk voor ouders. Toen we nog wedstrijden speelde, mocht er geen publiek komen en nu zijn ze al een tijdje niet welkom bij de training. Op deze manier houdt je ouders wel betrokken.”

Klik hier voor meer informatie over RVVH
Klik hier voor meer artikelen over RVVH