roy-nieuwland-DBGC

Roy Nieuwland geboren en getogen in Oud-Tonge en eerste keeper van DBGC is niet van plan de blauwwitte formatie ooit te verlaten. We spraken met hem over zijn tijd bij DBGC en zijn toekomstplannen.

De 26-jarige doelman speelt sinds zijn tiende bij DBGC, maar begon niet als keeper. “Ik begon in de toen nog geheten E’tjes als veldspeler. We hadden toen een keeper die eigenlijk niet echt zin had om te keepen, dus ik ben toen om de beurt gaan keepen met hem. Daarna heb ik nooit meer het doel verlaten. Uiteindelijk kwam ik op mijn 16e in de A’tjes en ben ik door de toenmalig keeperstrainer bij het eerste gehaald om eerste mee te trainen en daarna deel uit te maken van de selectie. Tijdens een oefenwedstrijd mocht ik op mijn 17e of 18e debuteren in het eerste.”

Nieuwland moest lang wachten voordat hij de vaste eerste keeper werd van DBGC. “Voor mij keepte Marco de Koning en daar kom je niet zo makkelijk langs. Dat is gewoon een uitstekende keeper, daarom moest ik mijn kans afwachten. Het was in het begin lastig toen Marco stopte, want er werd een nieuwe keeper aangetrokken. Het was dus hij of ik en de keuze viel toen op hem. Dat viel wel even tegen, maar ik heb de knop omgezet en mezelf bewezen in het tweede elftal. Zo belandde ik uiteindelijk onder de lat bij het eerste. Toen twijfelde ik wel even of ik zou blijven, maar ik ben blij dat ik gekozen heb om toch te blijven.”

Tegenwoordig heeft Nieuwland al behoorlijk wat ervaring, maar uitgeleerd is hij zeker niet. “Ik wil persoonlijk stabieler worden en met het team ook. Het mooiste wat ik zou vinden is als ik zolang mogelijk mag acteren als eerste keeper. Misschien kan ik ook wel een net zo mooie reeks neerzetten als Marco die tot zijn 42e keeper was van het eerste. Het zou mij fantastisch lijken als de mensen later terugdenken en kunnen zeggen van: ‘Ja die Roy dat was nou nog eens een goede keeper voor DBGC.”

De loyale doelman heeft in zijn tijd bij DBGC al velen hoogtepunten meegemaakt. “In mijn jeugd heb ik als hoogtepunt de wedstrijd tegen Feyenoord. In de senioren ben ik in het tweede elftal twee keer achter mekaar kampioen geworden en gepromoveerd naar de tweede klasse. Het jaar daarop mocht ik onder de lat staan bij het eerste, waar we ook kampioen werden en tevens promoveerde naar de tweede klasse. Het werd nog spannend, want we konden vier wedstrijden van tevoren al kampioen worden. Dan zal je weer zien dat we er drie verliezen, maar gelukkig pakten we die laatste. Het was een gigantische ontlading met veel opluchting en achteraf nog een leuk feestje.”

Gekeken naar de resultaten van dit jaar blijft Nieuwland positief. “In elke motor zit weleens een keertje wat zand waardoor het niet zo lekker draait. Het staat er nu niet rooskleurig voor, maar het is de bedoeling om te handhaven in de tweede klasse. Binnen het team is er genoeg kwaliteit aanwezig en het samenspel ging goed de afgelopen weken. Als daarnaast de vaste aanhang van DBGC achter ons blijft staan, zoals ze altijd doen, dan geloof ik erin dat het goed komt. Op het moment is Thijs Tromp, één van de dragende spelers helaas geblesseerd. Ik verwacht dat als hij terug is het weer beter gaat lopen. Het is een balvaste speler en echt aanspeelpunt in de aanval. Maar je wint een wedstrijd met elf man, dus het hele team os belangrijk en ieder heeft zijn specialiteiten.”

Nieuwland is trots dat hij het shirt van DBGC mag dragen en geniet hier ook zeker van. “Het mooie van DBGC is het dorpsgevoel, iedereen kent elkaar op de club. Bij het eerste zijn het bijna allemaal jongens waar ik vroeger ook mee heb gevoetbald en dan ken je elkaar echt goed. Dat maakt het wel speciaal en ook leuk om bij DBGC te komen. Ik ben er trots op om hier te mogen voetballen.”

Meer informatie over DBGC vindt u hier.