Yorik die op de voetbal eigenlijk Rik genoemd wordt, maakt al heel wat jaren deel uit van verschillende selectieteams. Hij heeft eerder ook bij RV & AV Overmaas gevoetbald, BZC/Zuiderpark en nu voetbalt hij met veel plezier bij SV Bolnes. We praten met hem over zijn werk, hoe zijn voetbalcarrière is begonnen, hoogte- en dieptepunten en de toekomst.

 

TukTukijs

Visser heeft bewegingswetenschappen gestudeerd aan de VU. “Maar ik ben begonnen in de onderzoekswereld en uiteindelijk terecht gekomen in het HagaZiekenhuis, waar ik nu zes jaar met veel plezier werkzaam ben als Research Coördinator. Mijn functie bestaat uit het opstarten en coördineren van wetenschappelijk onderzoek op de afdeling Interne Geneeskunde, met name op de Oncologie. In deze functie begeleid ik ook patiënten die deelnemen aan de oncologische onderzoeken. Ik heb veel plezier in mijn werk en het geeft veel voldoening om de patiënten met kanker te helpen en ondersteunen in de behandeling van hun ziekte.”

We vragen Rik hoe zijn voetbalcarrière is begonnen. “Ik ben begonnen met voetballen bij RV & AV Overmaas toen ik vijfenhalf was. Ik heb de hele jeugdopleiding doorlopen en maakte op 15-jarige leeftijd mijn debuut in het eerste elftal. Vanaf mijn 16de speelde ik drie wedstrijden in de week zowel bij de A-junioren op zaterdag, bij de senioren op zondag en op dinsdagavonden bij O23. Ook gaf ik voetbal clinics op scholen en had ik op vrijdagavond een voetbalschool. Ik ben daarnaast ook hoofdtrainer geweest van E1, D1, B1 en gediplomeerd sportmasseur bij de jeugd. Kortom; ik was zes dagen in de week op de club te vinden en voetbal was dan ook een belangrijk onderdeel in ons gezin. Mijn vader is jarenlang jeugdvoorzitter geweest en moeder was secretaris.” Tot zijn 23ste heeft hij bij Overmaas gevoetbald. “Vervolgens ben ik overgestapt naar SV BZC/Zuiderpark, dat op de zondag afdeling speelde. Daar heb ik vijf jaar gespeeld. En op mijn 28ste de overstap gemaakt naar SV Bolnes. Dit wordt mijn derde seizoen bij de club. Op het veld sta ik overal waar de trainer mij nodig heeft, ik heb ook echt overal gestaan van keeper tot linksback en van centrale middenvelder tot spits. Maar aanvallend op het middenveld of in de spits zijn wel mijn favoriete posities.”

De kleine dingen, zijn de dingen waar Visser van geniet. “Ik ervaar dit als hoogtepunten, een mooie assist of een doelpunt vind ik al een hoogtepunt. Ook om gewoon een lekkere wedstrijd te spelen is een mooi moment.” Maar ook kent hij minder mooie momenten. “In mijn carrière heb ik toch wel enig blessureleed meegemaakt. Mijn voorste kruisband heb ik afgescheurd toen ik 14 jaar was.  Dit werd drie jaar later bij een meniscusoperatie ontdekt.Ik heb vervolgens na deze meniscusoperatie nog twee meniscusoperaties gehad. Bij elke operatie is mij dan ook verteld dat ik moet stoppen met voetballen, maar de liefde voor het voetballen overwint alles.”

Vroeger was voetbal altijd heel belangrijk en heeft heel lang naast school op nummer een gestaan bij de fanatiekeling. “Maar naarmate je ouder wordt en enkele blessures hebt gehad, ga je het spelletje waarderen. Er is geen sport zo leuk als voetbal en ik kan er helemaal in opgaan. Ik kan even alle drukte van het werk vergeten en me druk kan maken om onbelangrijkere zaken.” Zolang hij kan lopen wil hij blijven voetballen. “Het liefst in een selectieteam, want ik wil wel elke wedstrijd winnen. Als ik wedstrijden ga spelen waar het niet draait om de eindstand, dan kan ik net zo goed stoppen. Ik vind het wedstrijdelement in de sport erg belangrijk.”

Tenslotte blikken we met de 31-jarige voetballer vooruit op de toekomst. “Ik hoop dat we dit jaar nog een aantal wedstrijden kunnen spelen, maar ik ben bang dat dat er niet meer inzit. Voor volgend seizoen gaan we er alles aan doen om alle wedstrijden te winnen en dus hopelijk lukt het om te promoveren met SV Bolnes.”

Klik hier voor meer informatie over Bolnes
Klik hier voor meer artikelen over Bolnes