Vandaag zijn we in gesprek met Ramsey Cabral dos Reis hoofdtrainer van Excelsior Rotterdam MO19-1. Voor zijn trainerscarrière was Ramsey actief als jeugdspeler bij Alexandria’66, Excelsior Rotterdam en SVVSMC. “In de senioren heb ik de shirts gedrag van o.a. SV Deltasport, SVV Scheveningen, Zwaluwen Vlaardingen en XerxesDZB”. Nu dus actief als trainer in het damesvoetbal.

cathay_internetbalk_v2

Ramsey is naast trainer actief als General Manager bij Gohealth Clubs. “Wij hebben in totaal 6 locaties. Van 2 locaties ben ik de General Manager en de 4 andere locaties zijn franchise. De franchise locaties geef ik salestrainingen adhv de vastgestelde KPI’s en verdere ondersteuning in de sales en marketing. Dus ik geef niet alleen training op voetbal”.

De trainer heeft nu een aantal teams achter zijn naam staan en dit zijn allemaal meiden of dames teams: XerxesDZB vr1 – Feyenoord Rdam mo15 – Excelsior mo16 – Excelsior mo19. “Ik ben ooit begonnen bij XerxesDZB vr1 als trainer. Midden in het seizoen stopte de trainer i.v.m. privéomstandigheden. Ik werd toen benaderd om samen met een teamgenoot de trainingen op te pakken van het vr1 team. Dit beviel mij zo goed dat ik ook direct de wedstrijden ging coachen. Het seizoen erop heb ik het team het hele seizoen gecoacht”.

“In de zomermaanden voor het seizoen 2018/2019 werd ik benaderd door Wendy Rietveld om aan de slag te gaan als assistent-trainer van het nieuwe mo15 team. Alhoewel ik geen Feyenoord-fan ben is het toch echt een mooie club om aan de slag te gaan. Dat seizoen heb ik veel dingen zelfstandig mogen doen tijdens de wedstrijden en trainingen waardoor ik heel veel heb kunnen leren als trainer. Daar ben ik Wendy Rietveld nog steeds dankbaar voor”.

“Dat jaar heeft mij zo gemotiveerd dat ik voor mezelf de keuze gemaakt had om de stap te maken naar een hoofdtrainers functie. Die kans kreeg ik bij Excelsior Rotterdam. Ik kreeg ook gelijk de mogelijkheid om mijn UEFA-C te halen via de club. Door de corona heeft het iets langer geduurd maar gelukkig heb ik die dit seizoen behaald. Na persoonlijk een goed seizoen te hebben gedraaid met de mo16 wilde ik het liefst gelijk weer een vervolg stap maken, een team hoger. Ik heb dit ook aangegeven bij de club en door de veranderingen binnen de club (De switch van sportclub naar BVO) kwamen er wat plekken vrij bij teams, o.a. bij de mo19. En na een kort en positief gesprek met de club waarin ze aangaven tevreden te zijn met mijn verrichtingen heb ik de stap kunnen maken naar de mo19”.

Ramsey is erg ambitieus voor de toekomst. “Zoals je kunt lezen ben ik super ambitieus en wil ik zodra het kan een stap maken. Ik heb voor mezelf wel vastgesteld dat ik in het vrouwenvoetbal actief wil blijven. Simpelweg omdat ik daar meer en sneller kansen zie om richting de top te gaan. Mijn persoonlijke doel hierin is om in de Eredivisie voor vrouwen terecht te komen”.

Als we vragen naar het huidig seizoen dan is de hoofdtrainer zeker te spreken over de meiden. “Het huidig seizoen is nog vrij jong maar ik ben zeer zeker tevreden met wat het team laat zien. Dit seizoen (en ook de voorgaande) staat het ontwikkelen van de speelsters op 1. Als dit gepaard gaat met het winnen van wedstrijden dan is dat een leuk extraatje. Mijn doel is om aan het eind van het seizoen een aantal speelsters af te leveren aan de beloften. Gezien het niveau van de selectie ben ik wel overtuigd dat het kan. Kijkend naar de stand hadden we wel iets hoger kunnen staan. Voetballend zijn we tot nu toe veruit beter geweest dan de tegenstander maar zij deden 1 belangrijk ding beter dan ons, scoren. Dus dan kan je soms wel zeggen verdiend verloren toch? Maar ik zie wekelijks dingen steeds beter gaan dus daar ben ik super blij mee”.

Een hoogtepunt voor Ramsey was al gelijk in zijn eerste jaar als trainer van XerxesDZB. “Wij speelden zelf in de zondag 4e klasse en hadden eerlijk gezegd voetballend niet een heel goed team. Toch zijn we met goed voetbal in de bekercompetitie tot de halve finale of kwartfinale  gekomen. Helaas met penalty’s verloren. Gezien de selectie toen is dat zeker een prestatie! Mijn prijzenkast is nog leeg :-D, maar dat is voor mij niet heel belangrijk. Als jeugdtrainer ben je denk ik meer bezig met ontwikkelen dan met het winnen van prijzen.

Een voorbeeldtrainer heeft Ramsey niet direct maar leerde van iedere trainer weer wat anders. “. Het coachen van een team, het communiceren met en naar spelers of speelsters deed een ieder weer anders. Ik probeer vooral een eigen manier van coachen te krijgen. De trainers op tv kan je alleen beoordelen op hoe ze voor de camera zijn of hoe ze teams laten spelen. Tuurlijk zie je bij Guardiola dat zijn teams vaak een goed positiespel hebben en dat wil iedere trainer wel denk ik. Wat voor mij belangrijk is, is hoe communiceert een trainer met zijn team. Vertrouwen hebben in wat een speelster of speler doet is heel belangrijk voor hun ontwikkeling. Hoe meer zelfvertrouwen iemand heeft, des te meer zullen ze proberen en doen tijdens het voetbal. Ik hoop dat ik door mijn manier van zijn als trainer en mijn manier van coachen een boost geef aan het zelfvertrouwen en natuurlijk aan de ontwikkeling ”.

“Voor elke wedstrijd ga ik graag naar de kapper toe, dat had ik al als speler maar en als trainer is dat eigenlijk erin gebleven”. Ramsey vraagt zich af of dit een ritueel is of een beetje ijdel. Naast het voetbal fitness ik veel, ik wil mijn lichaam zo fit mogelijk houden nu ik wat ouder aan het worden ben, dus daar doe ik wel veel voor”.

Binnen de organisatie zijn er lovende woorden voor alle vrijwilligers binnen de club. “Deze zorgen er elke dag weer voor dat al die honderden spelers en speelsters weer kunnen doen wat ze zo leuk vinden. Het werk die zij verrichten voor een club is onbetaalbaar. Een club kan niet zonder vrijwilligers!”

Waarom voetbal zo belangrijk is vind de trainer geen moeilijke vraag. ”Ik doe het al sinds kleins af aan dus het hoort op een gegeven moment bij je.  Ze zeggen wel eens dat je het goed doet wanneer je van je hobby je werk kan maken. Ik denk dat elke voetballer of voetbalster dat wel zou willen. Het is me als speler niet gelukt, kijken of ik het als trainer wel red”.

Als laatste blikken we nog vooruit op dit seizoen met Ramsey. “Dit seizoen verloopt qua ontwikkeling goed. Ik zie veel speelsters wekelijks stappen maken in hun manier van voetballen, dat doet me goed. Ik hoop dat dit eind van het seizoen betekent dat ik wat speelsters mag afleveren aan de beloften. En een hoge eindklassering in de competitie zou voor mezelf wel leuk zijn”.

Wij wensen Ramsey en zijn team veel succes dit seizoen!

Klik hier voor meer artikelen over Excelsior Rotterdam
Klik hier voor meer informatie over Excelsior Rotterdam