Hij benadrukt dat hij er niet alleen is voor de selectieteams, maar voor álle jeugdteams. Peter van Vugt heeft als technisch coördinator de jeugdafdeling van RVVH vanaf de zomer meer armslag gegeven. “Het is nog niet het ideale plaatje, maar het is wel een stap vooruit.”

tuk tuk
Voor het eerst sinds jaren hoeft Van Vugt niet in de auto te stappen richting een voetbalclub elders in de regio. De Ridderkerker woont op een steenworpafstand van het complex van RVVH. “Mijn zoon voetbalt in de JO17. De club heeft jarenlang geen technisch coördinator gehad. Ik ben er samen met Arjan Ipskamp, die voorzitter is geworden van de jeugdcommissie, ingestapt. Het is plus twee”, vergelijkt hij dit seizoen met dat van de afgelopen jaren.

Van Vugt was jarenlang als assistent-trainer actief in het amateurvoetbal. Aan de zijde van hoofdtrainer Ron Timmers was hij werkzaam bij Nieuwerkerk, ASWH, Dongen, Capelle en Heerjansdam. “Dat heb ik de laatste vijftien jaar met plezier gedaan. Capelle was geen succes. Dat was heel onstuimig. Dat is ook voetbal, dat je niet altijd via de voordeur vertrekt. Resultaten doen veel met de mens.”

Met Timmers beleefde hij vooral bij Dongen mooie tijden. “Dat was wel een hoogtepunt. We speelden drie seizoenen in de top van de hoofdklasse en haalden de nacompetitie. In het vierde seizoen werden we kampioen met vooral eigen opgeleide spelers.”

Hij voelde zelf nooit de behoefte om hoofdtrainer te worden. “Ik ben een halfjaar op interim-basis trainer geweest van Zestienhoven. Het is gewoon niet mijn ding. Je staat midden in de schijnwerpers en er komt veel bij kijken. Ik heb me altijd prima kunnen vinden in de rol van assistent.”

RVVH is een nieuw hoofdstuk in zijn voetbalgeschiedenis. Hij weet dat het nodige moet gebeuren bij RVVH. “Het is geen doel op zich om divisievoetbal te spelen”, zegt hij. De onder negentien van RVVH speelt in de hoofdklasse, de onder zeventien en onder vijftien in de eerste klasse. “De ambitie is wel om betere spelers aan de selectie af te leveren, maar ook om trainers en spelers met plezier te laten trainen en spelen. Het uitgangspunt van de club is dat alle teams gelijk zijn. Ieder team of speler verdient evenveel aandacht. De trainer van de JO17-1 krijgt van mij volop aandacht, maar ook die van de JO17-3.”

Dat wil Van Vugt doen door ‘er bovenop te zitten’. “In de positieve zin door er te zijn als er vragen zijn, maar ook door ideeën aan te dragen en tips te geven. De gemiddelde trainer van een jeugdelftal is een goodwillende ouder die graag wat aandacht krijgt en steun wil hebben. We hebben 25 teams en onze ambitie is om het niveau van alle die teams en spelers te verbeteren. Het is duidelijk dat dit een proces van een paar jaar is. Dat plan maak je in een achternamiddag, maar de uitvoering duurt jaren”, aldus de verkoper van staal.

Hij is niet bepaald ingestapt op het meest ideale moment. Competitie wordt er niet gespeeld. “Wedstrijden zijn je referentiekader. Met trainen en het spelen van onderlinge wedstrijden kan je zulke wedstrijden nooit helemaal nabootsen. Het remt de ontwikkeling van de jeugd, als technisch coördinator is mijn rol nu iets anders dan deze moet zijn. Ik train momenteel ook de JO17-3, omdat we daar geen trainer voor konden vinden. Dat lukt pas als er straks weer echt gevoetbald kan worden.”

Klik hier voor meer informatie over RVVH
Klik hier voor meer artikelen over RVVH