Als nieuwe jeugdvoorzitter stapte Martijn Mes (37) in september op een bijzonder moment in bij BVV Barendrecht. Terwijl corona een krachtige invloed had op het speelschema, moest hij de jeugdafdeling van impulsen blijven voorzien. Dat laatste gaat hem voorlopig – in samenwerking met alle vrijwilligers – goed af.

tuk tuk
De vacature van jeugdvoorzitter was enige tijd vacant, vertelt Mes, die zichzelf als een ‘ondernemend typje’ omschrijft. Als vader van zijn negenjarige voetballende zoon Kyano, ging hij graag de uitdaging aan om bij Barendrecht ‘een stuk betrokkenheid’ toe te voegen. “Ik heb zelf altijd gebasketbald en getennist. Zelf voetballen heb ik nooit in clubverband gedaan. Maar ik heb er veel lol in om op organisatorisch en beleidsmatig vlak actief te zijn. Een jaar geleden al heb ik samen met Edwin van Breugel de activiteitencommissie nieuw leven ingeblazen.  Barendrecht is een vereniging met bijna duizend jeugdleden, dus ik kan rustig zeggen dat er veel te doen is.”

Eén van de wapenfeiten die Mes en Van Breugel inmiddels kunnen overleggen, is het opzetten van een afdeling voor E-sporters. De goede oude Play Station dus, die door de jongeren van Barendrecht vakkundig wordt bediend. “Een groepje jeugdleden van ons deed onlangs mee aan een regionaal toernooi in Ahoy en ging met de eerste prijs naar huis. We vonden dat zó leuk, dat we er mee verder wilde gaan. We hebben een E-team samengesteld dat onze club in wedstrijden zal vertegenwoordigen. E-sport is een activiteit die niet meer weg te denken is in het hedendaagse voetbal.”

Ook de zogenaamde VIP-dagen werden gelanceerd door de activiteitencommissie. Omdat talentvolle spelertjes nu eenmaal niet vroeg genoeg affiniteit met het eerste team kunnen krijgen, hebben jeugdspelers mogelijkheid gekregen om achter de schermen een kijkje bij de hoofdmacht te nemen. “Momenteel zijn er geen competitieduels van het eerste elftal, helaas. Maar we horen dat jongens het prachtig vinden om te zien hoe het eerste zich voorbereidt op een wedstrijd. Barendrecht wil een gezellige club zijn waar iedereen zich thuis voelt, maar met fanatisme de sport beleven is niets mis natuurlijk. Kinderen die zijn uitgenodigd voor een VIP-dag krijgen wat lekkers te eten en te drinken en hebben echt het gevoel dat ze een bijzonder uitje meemaken.”

De combinatie van het fijne gevoel en resultaten, komt ook terug in het concept ‘Pijler Mentaal’. Het betreft een door Barendrecht stevig omarmde tool die trainers en leiders in de jeugdopleiding op De Bongerd helpt bij het optimaal sturen van jeugdspelers. “Ieder mens is uniek en vraagt om een aparte benadering in pedagogisch en technisch opzicht”, zegt Mes. “Met Pijler Mentaal hebben we een instrument dat ons helpt kinderen het beste uit zichzelf te halen. Dat geldt voor alle jeugdleden. Wij willen dat iedereen zich serieus genomen voelt als voetballer.”

Dat jaarlijks terugkerende activiteiten als het sinterklaasfeest ook tot het takenpakket van Mes behoren, wordt door de salesmanager lachend beaamd. ‘”Het is best druk soms. Ik haal de vijftien uur per week wel. Maar het geeft me veel energie. Ik ben blij dat ik dit werk mag doen.”

Klik hier voor meer informatie over Barendrecht
Klik hier voor meer artikelen over Barendrecht