Zijn kinderen hockeyen (‘dat is ook een leuke sport’) bij Pollux, maar de liefde van Lex Boers gaat uit naar voetbal en in het bijzonder naar Zwaluwen. Sinds  dit seizoen hanteert de 47-jarige financieel expert de voorzittershamer aan de Zwaluwenlaan. “Het was hét moment om in te stappen.”

cathay_internetbalk_v2
Zwaluwen heeft een vernieuwingstraject in gang gezet, waarbij extra aandacht voor de jeugd, maatschappelijke betrokkenheid en de inzet van vrijwilligers speerpunten zijn. “Ik was al zijdelings betrokken bij de organisatie”, vertelt Boers. “Ik heb in het verleden meegeholpen bij sponsorzaken en heb altijd in mijn achterhoofd gehad dat ik een keer voorzitter zou worden.”

Die plichtsdrang is terug te voeren op de liefde voor de club die hem van jongs af is bijgebracht. “Ik ben bijna geboren op het voetbalveld. Mijn vader speelde in het eerste elftal en ik was altijd op de club te vinden.”

Jarenlang holde hij ook zelf achter een bal aan. “Dat blijft het allerleukste om te doen.” Hij stopte drie jaar geleden. “Mijn lichaam schoot in de nee-stand, plus dat ik last kreeg van blessures.”

Boers bleef zijn club echter trouw. In moeilijke tijden – ook bij Zwaluwen hakte de coronaperiode er financieel in – besloot hij voorzitter te worden. “Het voorzitterschap is niet niks, maar ik kan rekenen op veel rugdekking. Er staat een mooi bestuur met zeer capabele mensen die op hun vakgebied enorm veel kennis hebben en enthousiasme tentoonspreiden. Dat is voor mij ook een belangrijke reden om het te doen.”

“Peter van Buitenen, die waarnemend voorzitter was, is gelukkig in een andere functie in het bestuur gebleven. Daarnaast hebben we twee nieuwe bestuursleden, voor de dames en de communicatie. We zijn bijna compleet, alleen de vacature van jeugdvoorzitter staat nog open. Die hopen we snel te hebben ingevuld. Een vicevoorzitter zoeken we ook nog, maar een jeugdvoorzitter heeft prioriteit.”

De belangrijkste taak van het bestuur is om het ingezette beleid verder uit te werken. Vorig jaar lieten de leden in een enquête duidelijk weten welke kant het in de toekomst uit moet. Meer aandacht voor de jeugd was de belangrijkste uitkomst. Boers: “Er is door de leden een duidelijke richting gekozen. De leden bepalen. Zij zijn de club, als bestuur gaan we proberen de gekozen koers zo goed mogelijk tot uitvoering te brengen.”

Vijftig procent van de spelers van de A-selectie moet in de toekomst een verleden hebben bij de eigen jeugd. Boers: “Dat is inderdaad één van de onderdelen van de koerswijziging, maar er zijn er meer. Zo focussen we ons op de allerkleinsten, de mini’s. Dat was een beetje doodgebloed. Voor de coronaperiode hadden we er bijna geen één meer. Een groep enthousiaste leden heeft dat weer opgepakt. Inmiddels lopen hier weer bijna veertig mini’s te springen.”

“We zijn ook volop bezig de structuur van de jeugdopleiding te verbeteren. We willen de middelen die we hebben zo effectief mogelijk inzetten.”

“Corona heeft ervoor gezorgd dat oudere vrijwilligers even een stapje terug hebben gezet, maar tegelijkertijd zien we ook dat veel nieuwe mensen de handschoen hebben opgepakt. Het gevoel om met elkaar de kar te trekken is groot. Ik hoop ook dat we dat blijven uitstralen als club.”

Waar mogelijk wil Zwaluwen de activiteiten op maatschappelijk gebied uitbreiden. “We hebben nu al twaalf activiteiten die bij ons de hele week door plaatsvinden. We zijn het buurthuis van de wijk Vlaardingen-Holy. We willen meer zijn dan een voetbalvereniging.”

Klik hier voor meer informatie over Zwaluwen
Klik hier voor meer artikelen over Zwaluwen