Kylian (20) is op dit moment assistent trainer van de U12 van Excelsior Rotterdam. 10 jaar lang is Kylian zelf keeper geweest bij V.V. Spirit uit Ouderkerk aan den IJssel. Op zijn zevende begonnen en helaas op 17 jarige leeftijd zijn carrière afgesloten vanwege een afgescheurde voorste kruisband. Vervolgens begon het toch weer te kriebelen bij Kylian, “ik mistte het voetbal, vandaar het begin van mijn trainerscarrière. Direct een uitdaging gezocht om bij de mooiste club van Rotterdam met talenten te werken die potentie hebben om de top te bereiken”.

cathay_internetbalk_v2

We vroegen Kylian eerst om een kleine introductie van zichzelf te geven. “Mijn naam is Kylian Kouwenberg, 20 jaar. Op dit moment derdejaars student aan de Hogeschool van Rotterdam, Sportmarketing en Management. Doordeweeks sta ik drie avonden als assistent-trainer van SBV Excelsior op het voetbalveld. Daarnaast verzorg ik op vrijdagavond en zondagochtend trainingen voor de voetbalschool Soccer Academy Spartaan. De gehele zaterdag ben ik bij Volkswagen M. de Koning in Ommoord te vinden als Jeugdverkoper. Tot slot ben ik op dit moment voor mijn opleiding bezig met een fulltime stage, bij Mercedes-Benz-dealer Stern. Hier ben ik bezig met mijn eigen vraagstuk maar ook ondersteun ik de marketingafdeling in alle werkzaamheden bij de grootste Mercedes-Benz-dealer van Nederland”.

Kouwenberg begon als assistent-trainer van SVB Excelsior U10. Het volgende seizoen assistent-trainer van SBV Excelsior U12. “Vier maanden voor het einde van het seizoen ging plotseling de trainer van U11 weg waardoor ik voor de resterende vier maanden trainer van SBV Excelsior U11 werd. Na de corona periode begonnen met een nieuw seizoen. Toch weer terug als assistent-trainer bij U12, en voor de oplettende lezer, bij het team wat vorig jaar U11 was, dus bijna dezelfde groep”.

Het huidige seizoen verloopt in een woord samengevat, Wisselvallig volgens Kylian. “Dit heeft met name te maken dat het voor dit team het eerste volledige seizoen is waarin zij 11 tegen 11 spelen. Het klinkt simpel, groter veld, meer ruimte dus meer mogelijkheid om het uit te spelen, toch is het voor een jonge groep die 8 tegen 8 gewend zijn een erg lastige maar vooral leerzame stap. Het is op dit moment veel kneden op de trainingen. Veel oefeningen met hoge intensiteit omdat het veld ook groter is dus de groep moet een grotere afstand overbruggen. Een erg interessante periode voor deze groep en dat maakt het qua resultaten en ontwikkeling soms wisselvallig. Want ontwikkeling is onze hoofdprioriteit en dat kan in sommige gevallen veel beter. Op deze manier leggen wij elke keer de lat voor iedere speler individueel hoger”.

Hoogtepunten benoemen uit zijn carrière vindt Kouwenberg erg lastig om te zeggen. “Het is natuurlijk de vraag of je gaat kijken naar individueel vlak of naar het samenspel van het gehele team bij elkaar. Dat laatste vind ik zelf van groot belang omdat voetbal een teamsport is, je kan het niet alleen. De ontwikkeling die wij nu al een beetje zien ten opzichte van drie maanden terug dan herkennen de spelers steeds meer de poortjes op het veld. Dit zijn de ruimtes tussen de tegenstanders waardoor een bal gespeeld kan worden, de ruimtes waarin zij vrij kunnen komen voor het ontvangen de bal. Hier trainen wij op dit moment erg veel op en om dit op sommige momenten terug te zien in de wedstrijd is het allermooiste om te zien, hier doe je het voor!”

Persoonlijke doelen weet Kylian wel op te noemen en kijkt hierbij kritisch naar zichzelf. “Duidelijker coachen. Niet qua volume of uitspraak maar vaak de boodschap is niet duidelijk genoeg. Deze moet concreter en gerichter waardoor de desbetreffende speler direct weet wat hij/zij moet doen. Ben op moment hiermee veel bezig door steeds meer trainingen te leiden”. Ook training passend maken aan een leerdoel wil hij nog meer onder de knie gaan krijgen. “Dit seizoen krijg ik steeds meer de mogelijkheid van Serge Bonte (Hoofdtrainer O12) om onderdelen tot gehele trainingen voor te bereiden gekoppeld aan een leerdoel. Hierop voorziet Serge mij van feedback waardoor ik steeds meer bezig ben met maken van nieuwe vormen/oefeningen. Erg leuk om die kans/uitdaging te krijgen”.

Naast voetbals is Kouwenberg als zijn gehele leven ontzettend gek op auto’s vandaar dat dit ook zijn grootste hobby is. “Als droom hoop ik om ooit een A45 S of een GT63 S op de oprit te hebben staan. In mijn ogen zal dit mijn speeltje zijn waar ik gelukkig van word, naast mijn familie, gezin, vrienden, en werk”.

Binnen de organisatie zijn er lovende woorden voor Kylian zijn directe collega Serge Bonte, die hij nu al ongeveer twee jaar kent. “ In mijn ogen is hij erg duidelijk in zijn communicatie richting de kinderen in de onderbouw, een grote kracht van hem waar ik zeker nog veel van kan leren. Daarnaast helpt hij mij ook ontzettend veel om mij uit te dagen binnen het opstellen van een training zodat ik mijn creativiteit steeds verder ontwikkel binnen de voetballerij”.

“Voetbal zie ik als ontspanning. Vaak maak ik lange dagen met veel verschillende onderwerpen en dat brengt natuurlijk soms ook wel eens stress met zich mee. Op het veld ben ik volledig met de kinderen en hun ontwikkeling bezig. Via deze weg vergeet ik alle zorgen op dat moment. Dit resulteert in dat ik mezelf fitter voel, niet alleen lichamelijk maar ook mentaal, waardoor ik blijf werken aan mijn ontwikkeling buiten het veld”.

Een uitgebreid toekomst plan heeft Kylian nog niet echt. Eerst wil hij zich focussen op het leggen van een goeie basis voor het trainerschap. “Ik wil veel leren van mijn collega’s en hoofd jeugdopleiding. Vanuit hier mezelf ontwikkelen tot een kwalitatief sterke jeugdtrainer die met veel plezier op het veld staat. Dat laatste is zeer zeker aanwezig, alleen daaraan gekoppeld wil ik nog bijvoorbeeld mijn interesse achternagaan, het verdedigend aspect. Hier zou ik veel meer aan de slag willen gaan in de toekomst”.

Als laatste werpen we nog een blik op de rest van dit seizoen, dit staat vooral in het ontwikkelen voor Kylian en zijn groep. “Samen met Serge het 11 tegen 11 voetbal in deze groep proberen te gieten. Natuurlijk door het veld in aanvallend opzicht optimaal groot te maken en in verdedigend opzicht het veld soms zo klein mogelijk te maken. Aan het einde van het seizoen is natuurlijk het doel dat dit standaard in het team ontwikkeld is zodat zij met een goede basis richting de O13 kunnen gaan”.

Wij wensen Kylian en de U12 van Excelsior nog veel succes dit seizoen!

Klik hier voor meer artikelen over Excelsior Rotterdam
Klik hier voor meer informatie over Exceslior Rotterdam