Zijn debuutjaar als trainer van Heerjansdam in de eerste klasse bleef vooralsnog beperkt tot vier competitieoptredens, maar aan stilzitten doet Jonathan Jonk (33) niet. Dus brengt hij de jeugdtrainers van de club zijn visie over. “Als hoofdtrainer is dat ook je taak”, vindt hij.

tuk tuk

Jonk heeft zojuist een ‘train de trainer’-sessie achter de rug. Via Zoom, maar het enthousiasme onder de jeugdtrainers was er volgens de inwoner van Oegstgeest niet minder om. “Het valt me op hoe open ze staan voor ideeën”, zegt Jonk. “Er heerst echt een goede vibe in de club.”

Als trainer zelf probeert hij de motivatie bij zijn spelersgroep zo hoog mogelijk te houden. “Dat is niet altijd makkelijk, maar als trainer moet je het goede voorbeeld geven. Als we trainen doen we dat met elkaar. Daarin ben ik best wel streng, hoewel ik ook wel weet dat het voor voetballers lastig is zonder competitie en wedstrijden.”

Hij heeft met zijn spelers al een keer een uitstapje gemaakt naar de jeugd. Inmiddels zijn er al een aantal jeugdclinics door de selectie gegeven. “Voor de jeugd is dat ook even wat anders en voor de trainers is het kennisoverdracht. Het is niet leuk dat we nu niet kunnen voetballen, maar het geeft ons wel de tijd en ruimte om met elkaar in gesprek te gaan hoe en wat je wil trainen. Ik deel mijn visie graag met de trainers.”

Zijn achtergrond helpt daar goed bij. Jonk was jarenlang jeugdtrainer bij Voorschoten’97 en later Alphense Boys, waar hij diverse leeftijdsklassen onder zijn hoede had. “Ik merk dat bij Heerjansdam de bereidheid om het beter te doen groot is. Een mooi voorbeeld is het doel van een partijtje. Ik vind dat je spelertjes altijd met een opdracht het veld in moeten sturen. Eerst een actie maken, dan overspelen. Ik zag dat hier veel de nadruk werd gelegd op overspelen. In de onderbouw moet je het dribbelen juist stimuleren. Ik wil later een rechtsback die ook zijn vent kan uitspelen. Het leuke is dat ik een paar dagen na die sessie op de club kwam en bij de training al zag dat trainers het hadden ingevoerd.”

Jonk, in het dagelijkse leven werkzaam in het praktijkonderwijs, is blij met de kans bij Heerjansdam. Hij noemt de eersteklasser een bewuste volgende stap in zijn trainerscarrière. “Ik heb jarenlang met de jeugd gewerkt, maar wilde mijn vleugels uitslaan bij de senioren. Daarom ben ik ook een seizoen assistent-trainer geweest van Jan Zoutman bij Katwijk. Ik wilde een kijkje nemen in de keuken in de tweede divisie, maar mezelf ook in de etalage zetten. Als je als trainer geen grote voetbalcarrière hebt gehad, moet je zorgen dat je meer in beeld komt. Ik ben ook helemaal geen assistent-trainer, daar heb ik een te sterke eigen visie voor, en dat vonden ook de mensen om mij heen. Om een volgende stap te maken, had ik dat jaartje wel nodig. Bij een derdeklasser beginnen is leuk en aardig, maar daar ben ik te fanatiek voor.”

In de huidige spelersgroep van Heerjansdam zit genoeg rek, heeft Jonk gemerkt. “Potentie genoeg, met een gemiddelde leeftijd van 23, 24 jaar. Onze ambitie is om richting de top-3 te gaan.”

Klik hier voor meer informatie over Heerjansdam
Klik hier voor meer artikelen over Heerjansdam