giovanni-da-fonseca-excelsior-maassluis

Giovanni Da Fonseca (20) zit momenteel bij Excelsior Maassluis, waar hij speelt in de selectie. Voorheen kwam hij uit voor Spartaan’20. Hij verliet de club uit Rotterdam, omdat het naar eigen zeggen niet zo lekker ging. “In de JO-15 had ik een ongeluk, waarna ik bij de nieuwe indeling in de JO-17 in een lager elftal kwam te spelen. Hier was ik niet zo blij mee. Ik had daarom ook de overweging om te stoppen met voetbal. Een vriend van mij nodigde mij uit om te komen trainen in Maassluis, vanuit daar is het verder gegaan.”

Volgens Giovanni is de sfeer in het team heel goed. “Iedereen kan het met iedereen goed vinden, vandaar dat het ook gezellig is tijdens de training en in de kleedkamer. Vaak blijft het hele team dan ook, in het algemeen, na de wedstrijd nog wel even in de kantine of in de businessclub hangen. En eten we iedere donderdag samen met het hele team in de kantine. Ik vind dat dat ook belangrijk is, om zoveel mogelijk bij de club betrokken te zijn. Het is bijvoorbeeld ook leuk om te blijven hangen na een wedstrijd, dit voor de supporters die elke thuiswedstrijd aanwezig zijn. Dit is een manier om mensen op de club beter te leren kunnen.”

Excelsior Maassluis komt momenteel uit in de tweede divisie. In het toernooi om de KNVB-beker mocht de ploeg het opnemen tegen SC Heerenveen. “Ik had daar zoveel zin in, helaas mocht ik niet meespelen. Ik had een aantal weken geleden een scheurtje opgelopen in mijn bovenbeen. Ik vind het jammer dat ik zo’n mooie wedstrijd als deze daarom ook heb moeten missen. Voor mij was het dan ook echt een domper.”

Excelsior Maassluis speelt op een aardig niveau, dat is Giovanni zelf ook niet onopgemerkt gebleven. “Je merkt wel dat alles goed geregeld is, zo krijg je al je trainingsspullen, er is altijd verzorging en je kan altijd langs de fysio. Ik vind het fijn, dat je altijd bij iemand terecht kan. Toen ik daar net kwam, werd ik ook meteen goed opgevangen. Dat zal je niet zo snel zien in bijvoorbeeld de hoofdklasse.”

Excelsior staat momenteel tiende in de competitie. “Met ons team kunnen we dan ook meedraaien in de subtop, dat moet geen probleem zijn, want die kwaliteit is er binnen de groep. We hebben een moeizame start gehad en nu beginnen we steeds meer te draaien. Ik hoop dat we steeds meer punten kunnen binnenhalen. Ik ben er ook van overtuigd dat wij kunnen meedraaien in de top vijf.”

Het reizen van Rotterdam naar Maassluis is volgens de rechtshalf geen probleem. “Het is een halfuurtje met auto, dat is dus te overzien. Een teamgenoot van mij woont om de hoek, dus we reizen ook vaak samen.”

Naast het voetbal in de tweede divisie zit hij ook nog op school. Hij studeert aan de Erasmus Universiteit, waar hij de studie bedrijfskunde volgt. “Het combineren gaat prima, het is meer een kwestie van goed plannen. De trainer begrijpt mij als ik het druk heb. Wanneer ik bijvoorbeeld even niet goed uitkomt met mijn planning dan is de trainer ook zeer flexibel.”

Daan Blij is iemand binnen het team waar hij waardering voor heeft en tegelijkertijd opkijkt. “Elke training leer ik veel van hem als persoon, zowel binnen als buiten het veld. Als je kijkt naar de dingen die hij doet, naast het voetbal is hij het complete plaatje. Hij vult zo ook prima zijn maatschappelijke rol in. Naast Daan zijn er uiteraard ook andere spelers die een positieve invloed op mij hebben gehad. Jeremy Moreno bijvoorbeeld. In de auto onderweg naar de trainingen vertelde ik Jeremy veel persoonlijke dingen. Dit was in de tijd dat ik veel op de bank zat. Hij gaf mij dagelijks advies, daar heb ik veel steun aangehad.” Sekou Sylla is iemand die volgens Giovanni wel iemand een stap hogerop kan. “Sekou zie ik volgend jaar wel de stap hogerop maken. “Hij heeft zeker de kwaliteiten om met een ploeg in de Keuken Kampioen Divisie of Eredivisie mee te draaien.”

Het persoonlijke doel van hem is helder. Hij wilt doorstromen naar een nog hoger niveau. “Het zou natuurlijk mooi zijn en ik denk ook wel dat ik het aan kan. Dit seizoen moet ik het dan ook echt laten zien en wachten op mijn kansen. Wie weet, wat er aan het einde van het seizoen gebeurd.”