Ed Bourne (59) is nu voor ruim tien jaar, teammanager van SC Feyenoord 1. Zelf heeft hij in de jeugd bij Excelsior Rotterdam gevoetbald. Helaas liep hij een vervelende blessure op, waardoor hij was genoodzaakt te stoppen met voetballen op hoog niveau.

Hij kwam als 7-jarige jongen binnen bij de club, waar hij destijds ook vaak kwam om naar het eerste te kijken. “Het liep allemaal wel aardig, totdat ik rond mijn zestiende helaas moest stoppen. Het was naast het feit dat ik moest stoppen, nog erger omdat ik pas zestien was. Op je zestiende is het een vervelende leeftijd om te stoppen, wat het eigenlijk nog lastiger maakte. Ik was er graag in verder gegaan, want nu weet je ook niet hoever je gekomen zou zijn.”

Ed heeft twee zoons, Michael en Jeffrey, waarvan Jeffrey op jonge leeftijd werd gescout door SC Feyenoord. Michael speelde op hoog niveau korfbal bij Fortuna in Delft. “Mijn jongste zoon mocht als achtjarige komen proef trainen bij Feyenoord, waar hij uiteindelijk mocht blijven. Ik werd toen op een moment gevraagd door de toenmalig trainer van de JO19-1 van SC Feyenoord. Hij had toen aan mij gevraagd of ik interesse had in een rol als teammanager. Hier ben ik op ingegaan, mede omdat mijn zoon hier ook vaak te vinden was. Ik kwam zo ook in weer in aanraking met de liefde van mijn leven, Feyenoord. Vroeger ging ik dan ook de ene week naar Feyenoord met mijn ouders en de andere week naar Excelsior.”

Na tien jaar een rol als teammanager te hebben aangenomen bij de JO19-1 werd hij gevraagd voor SC Feyenoord 1. “In 2009 werd ik aangesteld, waarna mijn zoon Jeffrey ook over kwam naar het eerste. Het was voor mijn gevoel een beetje dubbel, maar ik vond het een hele ervaring. Persoonlijk vind ik het mooi om te zien, dat mijn beide kinderen op aardig niveau hebben gesport. Mijn vrouw Ellen, en ik hebben zo aardig wat kilometers gemaakt voor onze jongens.”

Als teammanager vervul je de totale organisatie buiten het technische gedeelte, dit is wat Ed dus ook doet. “Laatst zijn we op trainingskamp geweest naar Gran Canaria. Ik regel dan alle ins en outs op het trainingskamp en zorg dat alles goed geregeld is voor onze jongens. Het gaat om bijvoorbeeld een vlucht, accommodatie en de trainingsvelden. Het is een aardig groot aspect. In Nederland regel ik ook alles zo rond om het elftal.”

“Het leukste is om betrokken te zijn bij een groepsproces, daarnaast ben ik ook een teamspeler. Het is mooi om te zien dat je als team, iets met z’n allen doet en daar deel van kan uitmaken. Ik vind het belangrijkste dat er plezier is, maar ook dat er gepresteerd is. Zo is het ook leuk om met dit soort jongens te werken, want dat houdt jezelf ook fris en jong ”

De ambities dit seizoen met de ploeg zijn erg hoog. “We willen graag promoveren naar het divisie voetbal en vanuit daar kijken waar ons plafond is. Een aantal jaren geleden zijn we van de zondag hoofdklasse overgestapt naar de zaterdag (4e klasse), waar we vandaag de dag nog steeds aan het uitbouwen zijn. We spelen nu voor het 2e seizoen in de hoofdklasse en doen er alles aan om te promoveren.

Hoogtepunt van de manager is toch wel een bijzonder seizoen geweest. “We hebben wel een keer een bijzonder seizoen gehad, waar we eigenlijk op degraderen stonden. Het was aan Ton van Bremen de taak om met het team erin te blijven. Hij wist ons van de degradatiezone naar de na competitie te brengen voor play-offs om promotie. Uiteindelijk wisten we bijna nog te promoveren naar de toenmalige ‘topklasse’ maar de tegenpartij trok aan het langst eind. Het was voor mij tegelijk ook een dubbelgevoel. Als ik er nu op terugkijk is het een hoogtepunt en een dieptepunt in een seizoen.” Naast het feit dat Ed een aantal hoogtepunten heeft gekend in zijn carrière, is hij vorige week opa geworden van een kleindochter genaamd Mila. Iets waar hij heel trots op is.

Ed heeft naast zijn vrouw, nog een andere grote liefde. “Ik ben absoluut Liverpool supporter. Mijn vader was een Engelsman uit Liverpool. Dankzij hem heb ik de liefde ontwikkelt voor de club. Samen met mijn gezin keer ik vaak terug voor familie en gaan we een wedstrijd kijken van ‘The Reds’.

Meer informatie over SC Feyenoord, klik hier.

hacosport