arjan-van-der-kaay

Arjan van der Kaay (37) is eigenaar van een keepersschool. Zelf is hij dan ook keeper geweest en had besloten om zijn kennis te delen met andere. Bij Feyenoord is hij ook keeperstrainer, dit voor de onderbouw/middenbouw in de jeugdopleiding.

Arjan is begonnen met het doel verdedigen bij V.V. Lyra. Hij speelde hier vier jaar, waarna hij vertrok naar Sparta Rotterdam. “Bij Sparta vond ik het lastig om me aan te passen, waardoor ik terugkeerde naar De Lier. Ik vond het leuker om met mijn vriendjes te voetballen. Op 17-jarige leeftijd, zag ik steeds meer jongens die doorstroomde of een klein contract kregen en daar zat ik ook nog gewoon bij. Ik zou het ook zonde hebben gevonden als ik niet wist hoe ver ik zou zijn gekomen.” Hij vertrok naar Schiedam, waar hij ging spelen bij SVVSMC. Bij deze ploeg speelde hij landelijke competitie. Vanuit daar ben was Arjan naar ADO Den Haag vertrokken en mocht hij voor één keer zijn opwachting maken in de hoofmacht. Hij vertrok na twee jaar ADO waar hij voornamelijk in Jong-ADO zijn wedstrijden heeft gespeeld. “Mijn droom viel voor mij een beetje in elkaar. Ik vertrok dan ook naar Westlandia, hier heb ik nog drie jaar gespeeld.”

In de tijd bij Westlandia was Arjan naar eigen zeggen te oud om nog een stap te maken of dé stap te maken. “Ik was toen een jaar of zesentwintig, toen was je te oud. Tegenwoordig heb je een tweede en divisie. In mijn tijd had je dat niet. Tevens maken veel spelers ook een stap naar het buitenland. Dat was toen der tijd ook nog niet hot.” Hij besloot er mee te stoppen, maar heeft niet lang stilgezeten. “Ik werd gevraagd door een oud-trainer om te komen voetballen bij MSV’71.”

Zijn hele carrière, gaf hij keeperstrainingen. Dit besloot hij om na zijn carrière dan ook echt op te pakken. “Ik dacht voor mezelf, dit is het moment om iets te doen met mijn trainingen. Het lag dan ook eigenlijk best dichtbij me en vandaar dat ik een keepersschool oprichtte. Het liep aardig, maar door mijn werk kon ik niet meer aannemen, dan dat ik eigenlijk zou willen. Naar omstandigheden verliet ik het bedrijf waar ik werkte en ging het gewoon proberen. Ik wilde kijken binnen een jaar of ik er op de lange termijn van zou kunnen leven en nu doe ik dit al zes jaar.”

De keepersschool biedt diverse cursussen aan, deze vinden plaats op vrijdag en zondag. “De mensen die ik in dienst heb, zijn trainers waar ik mee heb gewerkt of jonge talentvolle keepers of keepsters die ik zelf heb getraind. Naast zijn eigen keepersschool is hij ook keeperstrainer bij Feyenoord. Bij FC s’-Gravenzande geef ik op dinsdagavond zo ook training aan het eerste en de jeugd van de club. Toen ik net was begonnen met de keeperschool deed ik iedere avond een andere club en nog eens de keepersschool.

Zijn ambities met zijn keepersschool zijn stapje voor stapje, groter en groter te worden. “Wellicht om er in de toekomst andere dingen om heen te bedenken, maar dat is voor de toekomst. Ik ben nu bezig met de huidige situatie, maar het zou leuk zijn. Ik moet nu dan ook geen vijftig keepers erbij krijgen, dit omdat het ten koste zou gaan van de kwaliteit.”

Bij de keepersschool trainen keepers en keepsters van alle leeftijden tot aan de senioren. “Het is voor de kinderen belangrijk om in kleine groepjes te met ieder groepje een eigen trainer. De kinderen verdienen hun aandacht.” Hij probeert de keepers dan ook te belonen voor de keeper die zich in twaalf weken het meest heeft ontwikkeld, die krijgt een prijs. “Ik hoop zo dat ze daarom zo goed mogelijk willen presteren en daardoor beter willen worden.”

Via Khalid Benlahsen is hij terecht gekomen bij de jeugdopleidingen van Feyenoord. “Khalid benaderde mij om scout te worden. Ik kreeg zo af en toe de vraag om een keeper te bekijken, maar via de keepersschool zag ik natuurlijk ook heel veel keepers. Dit heb ik uiteindelijk ruim twee jaar gedaan. Toen Khalid doorstroomde naar het eerste elftal en Oscar Moens keeperscoördinator was geworden van de Academy, mocht ik op gesprek komen. Sindsdien ben ik daarnaast ook keeperstrainer bij de jeugd van Feyenoord, met name de onderbouw/middenbouw.”

Voor meer informatie over de keepersschool. Klik hier.