Na een eerste seizoen dat maar net goed afliep wordt er door Poortugaal minder hoog van de toren geblazen. Dromen hebben op sportpark Polder Albrandswaard plaatsgemaakt voor realiteitszin. “Laten we eerst maar rustig gaan bouwen aan het elftal”, aldus nieuwe trainer Peter Klomp (55).

De fusieclub haalde met de inwoner van Voorburg een ervaren trainer in huis die aan ‘deze kant’ van het Rotterdamse minder bekend is. Klomp verdiende zijn sporen in de Haagse regio, bij RKDEO (Nootdorp), RKAVV (Leidschendam), DSVP (Pijnacker) en vooral Vitesse Delft.

Bij die laatste club stond hij maar liefst negen seizoenen aan het roer als trainer, verspreid over twee periodes. Hij kende er grote successen, promoveerde er naar de hoofdklasse en leek voorbestemd om voor nog langere tijd aan de Delftenaren verbonden te blijven. Zijn nieuwe functie, die van technisch manager, was echter niet wat hij ervan verwachtte. “Ik miste het gras en alles wat met het trainen van een elftal te maken heeft”, zegt Klomp over zijn niet geslaagde uitstapje. “Ik wist dat wat ik ging doen anders was, maar dat weet je pas als je het ook gedaan hebt. In de beginperiode heb je het nog wel druk met van alles regelen en doen, maar ik kwam er al snel achter dat ik het trainen miste. Met een elftal ergens aan werken en naar toe leven, dat past mij veel beter.”

Poortugaal past wel in het rijtje clubs die Klomp eerder onder zijn hoede had. Paralellen zijn eenvoudig te vinden. “Het zijn allemaal clubs die qua omvang fors zijn, dicht bij een grote stad zitten, maar wel hun eigen identiteit hebben behouden. Poortugaal is een interessante club met veel potentie. De club is in alle opzichten in ontwikkeling. De club wil ook graag en staat open voor goede, frisse ideeën. Er is een plan om volgende stappen te zetten. Niet ieder jaar een lading nieuwe spelers van buitenaf halen, maar gerichte versterkingen die kunnen helpen bij de ontwikkeling van eigen opgeleide spelers.”

Dat bleek ook wel uit de afgelopen transferperiode. Vijf spelers kwamen, van drie werd er afscheid genomen. “We zijn gericht gaan kijken wat we nodig hebben voor welke positie. Ik geloof niet in compleet nieuwe elftallen. Een team bouw je geleidelijk op, steentje voor steentje.”

Dat in Poortugaal de voorzichtigheid troef is als het gaat om verwachtingen en voorspellingen voor het nieuwe eerste klasse-seizoen, begrijpt Klomp wel. “Iedereen was heel optimistisch vorig seizoen. Een groepje spelers van Poortugaal, een plukje van Oude Maas, aangevuld met wat nieuwelingen van buitenaf. Dat moet wel klikken in het veld, misschien is dat onderschat.”

Over de kracht van Poortugaal dit seizoen doet Klomp geen ‘grote’ uitspraken. “Het is een onsje eraf, misschien twee onsjes erbij”, geeft hij een signaal dat de blauw-zwarten wellicht wat sterker zijn geworden. “Ik ken de afdeling niet goed genoeg om daar op dit moment iets zinnigs over te zeggen. Wat ik wel weet dat deze groep potentie heeft en dat er bij de club volop aandacht is voor talentontwikkeling. Het is belangrijk dat er niet alleen oog is voor het eerste team, maar ook voor wat er daarachter komt.”

Klomp pakt daarin ook zijn deel. Hij traint op maandag de talentenpool, waarin de talenten van de JO17 en JO19 zitten. “Op deze manier is er een extra station gecreëerd. Een soort springplank naar de JO21, JO23 en Jong Poortugaal.”