Rijnmond-André-Lourens-en-honselersdijk-kozen-voor-elkaar

Met de grootste zorgvuldigheid kozen Honselersdijk en trainer André Lourens voor elkaar. Beiden wars van paniekvoetbal. “Maar ik ben geen Piet Boon en Piet Boon is geen André Lourens”, zegt hij over zijn illustere voorganger op De Strijphorst.

Nuchterheid is één van zijn karaktereigenschappen. Verwacht van Lourens (53) geen vreemde sprongen. Niet voor niets werkte hij twintig jaar bij Forum Sport, drie periodes als trainer en als hoofd jeugd opleidingen.

Het is niet heel vreemd dat er match was met Honselersdijk, dat na acht jaar Piet Boon op zoek was naar een nieuwe trainer. “Het zegt heel veel over deze club dat ze vorig seizoen bij wedstrijden bij Voorschoten’97 zijn geweest en dat ze zich uitgebreid hebben laten informeren. Andersom heb ik me ook verdiept in de club. De uitstraling en de omgeving doet prettig aan.”

Lourens kan het weten, want twee seizoenen geleden speelde hij met Voorschoten’97 tegen Honselersdijk in de tweede klasse. “Dat Honselersdijk de derde periodetitel won, was ten koste van ons. Op doelsaldo. Vervolgens promoveerde Honselersdijk via de nacompetitie naar de eerste klasse.”

‘Vervloeken’ deed hij zijn nieuwe werkgever niet. “Joh, doe niet zo mal. Ze hadden het verdiend. Wij hadden er alles aan gedaan. Soms zit het mee, soms tegen. Vorig seizoen werden we met Voorschoten kampioen op basis van het doelsaldo. Ik bedoel maar.”

Hij kreeg, voordat hij zijn handtekening zette onder een contract bij Honselersdijk, regelmatig ongewenst advies: ‘zou je dat wel doen?’. “Na Piet Boon kan je het alleen maar slechter doen’, dat was een beetje de teneur. Voor mij is dat totaal geen issue geweest. Kijk, het is heel simpel. Als Piet zijn diploma had gehad, had hij hier waarschijnlijk nog gezeten. Dat is toch alleen maar mooi? Ik ben de laatste die zich verzet tegen langdurige relaties.”

Volgens hem zegt de jarenlange samenwerking tussen Boon en Honselersdijk veel over de club. Hij heeft het over stabiliteit. “Ze geloven hier in lange termijn-succes en sluiten ook de ogen niet als er een keer een mindere lichting komt. De club is realistisch en beseft dat de aanwas van onderaf minder is omdat er al tien jaar bijna geen woning gebouwd is. We hebben dit seizoen bij het eerste elftal twee nieuwe spelers. Prima.”

Het is volgens de Rijswijkse trainer, die in het dagelijkse leven directeur is van kindcentrum Buitenrijck, makkelijk om paralellen te trekken met Forum Sport, dat hij jarenlang boetseerde en kneedde. “Daar komt tachtig procent van de spelers voort uit de eigen jeugd. Structureel. Zoiets creeer je ook niet in één jaar.”

Daarnaast kijkt hij vol verwondering naar het grote aantal vrijwilligers dat Honselersdijk heeft. “Dat is iets om trots op te zijn. Het geeft ook aan hoe de club staat in de samenleving. Honselersdijk vervult een spilfunctie in het dorp.”

De inzet voor komend seizoen is duidelijk: handhaving. “En veel plezier en lol maken, want we moeten het met zijn allen doen”, vult Lourens aan. “De competitie in de eerste klasse is er bepaald niet zwakker op geworden. De Meeuwen en Deltasport zijn gedegradeerd, Voorschoten en Noordorp zijn erbij gekomen. Het wordt dringen om een zo hoog mogelijke klassering te krijgen.”