SV Heinenoord bestaat op 6 juli 75 jaar, maar van een feest zal geen sprake zijn. ,,Het is nog even gissen wanneer we dat echt kunnen vieren’’, stelt Toine van den Berg. De aanvoerder is met ruim 350 wedstrijden in de hoofdmacht recordhouder in het eerste elftal en de club loopt als een rode draad door de familiegeschiedenis.


HEINENOORD
– ,,In totaal ben ik nu zo’n 20 jaar lid van deze club’’, vertelt de 31-jarige Toine van den Berg. Hij is telg van een met de club verbonden familie. Zijn opa Teun was ruim twaalf jaar bestuurslid en besloot eind jaren’80 met zijn bedrijf Assurantiekantoor T.A. Van den Berg de vereniging te sponsoren. Teun van den Berg werd benoemd tot erelid en mede vanwege zijn inzet voor de voetbalclub geridderd in de Orde van Oranje-Nassau. Die eer viel vorig jaar ook zijn zoon Arie van den Berg, die inmiddels ruim 20 jaar de voorzittershamer hanteert, ten deel.

Toine van den Berg geniet van de historische verhalen die komen bovendrijven rond het jubileum van de club. ,,Er wordt gewerkt aan een jubileumboek. Daar ben ik zelf met enkele andere spelers voor geïnterviewd en dan kom je weer op allerlei mooie verhalen. Maar ik heb het eerste deel al mogen lezen en ik kan ook genieten van verhalen uit bijvoorbeeld de jaren’60 en ’70’’, aldus Van den Berg. ,,Over een bekerwedstrijd in Groningen bijvoorbeeld, waar het elftal met de trein naartoe ging. Vervolgens werden ze op het station met een tractor op gehaald. Dat zijn prachtige verhalen. De historie van een club geeft je waarde en identiteit.’’

Clubhistorie
Omdat de club werd opgericht na de Tweede Wereldoorlog (zie kader), hoefden de activiteiten van die club nooit te worden stilgelegd vanwege die oorlog. Zo doende is de huidige coronaperiode de langste tijd ooit zonder wedstrijden in de clubhistorie. ,,Nu je het zo zegt, moet dat eigenlijk wel het dieptepunt zijn in de clubgeschiedenis’’, reageert Toine van den Berg.


Zelf mist ‘mr. Heinenoord’ het spelen van wedstrijden en deelnemen aan de groepstrainingen zeer. ,,Het blijft heel erg vreemd. Sinds oktober is er geen wedstrijd meer gespeeld, nadat vorig seizoen natuurlijk ook voortijdig eindigde. Het is heel raar dat ik nu veel minder voetbal. De spelers onder de 27 jaar trainen weer gezamenlijk, maar de ouderen moeten nog altijd in kleine groepjes trainen. Ja, het is een hard gelag als je de rest van de groep dan wel normaal ziet trainen.’’ Waar her en der voetballers zijn die wel kunnen genieten van de vrijgekomen vrijetijd, gaat dat niet op voor Van den Berg. ,,Natuurlijk is vrije tijd wel lekker, maar ik vul die toch het liefste door te voetballen. Nu dat al een tijdje niet kan, weet ik wel zeker dat ik daar nog zeker wel een paar jaar mee wil doorgaan. Hopelijk kan dat snel weer op een normale manier, maar de hoop dat dat nog voor de zomer zal kunnen is wel enigszins vervlogen. We moeten ons maar focussen op volgend seizoen en hopen dat we dan weer een gewone voorbereiding en een normale competitie kunnen afwerken.’’

Klik hier voor meer artikelen over Heinenoord.
Meer weten over SV Heinenoord? Klik hier.