Bij Heinenoord pakt Joop Hiele komende zomer zijn trainersloopbaan weer op, na een sabbatical van een jaar. De voormalig doelman zat na zijn vertrek bij XerxesDZB zonder club, maar heeft zich geen moment verveeld. ,,In het begin is het, vooral doordeweeks, een gemis. Maar uiteindelijk vul je de tijd in met andere leuke dingen en die zijn er genoeg’’, aldus Hiele.

HEINENOORD – Hoewel Hiele de afgelopen maanden niet betrokken was bij een voetbalclub, ging er maar zelden een weekeinde zonder voetbal voorbij. De zevenvoudig international van het Nederlands elftal stapte met plezier in zijn auto om een wedstrijdje in de regio te bezoeken. ,,En dan maakt het mij niet uit of dat in de tweede klasse was of de derde divisie. Je wilt toch op de hoogte blijven van welke spelers waar rondlopen, hoe het niveau is in die verschillende afdelingen. Daar heb je als trainer wel iets aan. Ik heb spelers bezocht waarmee ik vorig seizoen met XerxesDZB ben gepromoveerd naar de hoofdklasse en die daarna ergens anders zijn gaan spelen. Dat had ik ze beloofd. Verder waren mijn bezoekjes willekeurig. Ik heb bijvoorbeeld gekeken bij XerxesDZB, Barendrecht, FC Binnenmaas, SHO en, toen er nog geen sprake van was dat ik daarheen zou gaan, ook bij Heinenoord. Maar ook iets verder weg, bij Oranje Wit, IFC en ASWH.’’

Ook voor de doordeweekse avonden, waarop voor Hiele geen trainingen meer stonden gepland, vond hij al snel een invulling. ,,In de tussentijd heb ik veel gedaan aan een studie voor mijn werk en ik ben zelf iets meer gaan sporten. Die vrije tijd krijgt al snel een andere invulling.’’ Hoewel hij de verveling dus buiten de deur hield, vindt de trainer die eerder ook Zwaluwen onder zijn hoede had het fijn om vanaf komende zomer weer een spelersgroep te begeleiden. ,,Het heeft alle twee iets leuks.

Als toeschouwer kijk je in een heel andere dimensie naar wedstrijden. Wat doet een trainer, hoe is het niveau? Als coach langs de lijn is dat anders. Maar het leukste van het trainerschap is toch om met mensen bezig te zijn. Om mensen te motiveren, om te helpen te ontwikkelen. Daar kan je als staf, want als hoofdtrainer doe je het niet alleen, een steentje aan bijdragen.

Voordat Hiele komende zomer daadwerkelijk zijn entree maakt als opvolger van Ralph Kalkman, verricht hij al wat voorwerk bij Heinenoord. ,,De selectie voor komend seizoen is nog niet helemaal rond, daar werkt de technische commissie hard aan en ik ondersteun een beetje’’, aldus Hiele. ,,Een aantal kernspelers,gerenommeerde jongens die hebben bewezen mee te kunnen in de eerste klasse en hoofdklasse, zoeken hun heil komende zomer ergens anders. Dat gat vullen we, tot op heden, in met enkele aanwinsten en met spelers uit het tweede elftal. Talentvolle jongens die snel het stapje zullen moeten maken.’’ Tot het zover is, bezoekt Hiele de komende weekenden nog gewoon de voetbalduels in de regio. ,,Natuurlijk zal de focus dan iets vaker op Heinenoord liggen, maar ik wil ook blijven rondkijken naar wat er in de omgeving gebeurt.’’