Seizoen FC Binnenmaas in één klap voorbij

Met een stortvloed aan treffers leek FC Binnenmaas in de tweede seizoenshelft in het kielzog van de schier ongenaakbare kampioen NSVV op weg naar promotie richting de tweede klasse. Maar de eerste schifting in de nacompetitie, met daarin Spirit als opponent, bleek meteen ook een te hoge horde op weg naar een niveautje hoger. Een verloren strafschoppenserie, volgend op een 2-2 gelijkspel na officiële speeltijd en verlenging, maakte een einde aan de aspiraties van trainer Fop Gouman en zijn elftal.

Met maar liefst 91 doelpunten, slechts een paar minder dan de meest productieve ploeg van het eiland Oud-Beijerland dat zich volgend seizoen als niveaugenoot gaat ontpoppen, deed FC Binnenmaas nadrukkelijk van zich spreken in het seizoen 2017-2018. De aanvalsmachine van trainer Fop Gouman stond garant voor spektakel, voor attractiviteit, voor zeges en voor succes. Competitiesucces bleef uit, omdat NSVV te constant bleek om afgelost te worden aan de kop van de ranglijst maar FC Binnenmaas ging vol vertrouwen door naar het extra traject van drie wedstrijden dat naar de tweede klasse moest leiden.

In één jaar het verloren gegane terrein herwinnen was een mooie gedachte, maar het kwam uiteindelijk niet uit. ,,In de eerste helft van het seizoen hebben we de nodige punten laten liggen, omdat het ook een kwestie van wennen aan elkaar was’’, had trainer Fop Gouman al eens opgemerkt. Zijn verwachting dat FC Binnenmaas in de tweede seizoenshelft steeds beter op elkaar ingespeeld zou raken en de weg steeds verder omhoog zou vinden, kwam helemaal uit. ,,We hebben met elkaar stappen in de ontwikkeling gemaakt.’’

Terwijl de doelpunten als rijpe appelen vielen en de punten binnenstroomden, groeide het besef dat er meer mogelijk was dan als voornaamste uitdager van NSVV te fungeren. In de nacompetitie bleek de eerste hindernis Spirit in Ouderkerk aan de IJssel echter te hoog. Na een zenuwslopende confrontatie, die na 120 minuten in 2-2 finishte nadat de officiële speeltijd in 1-1 was geëindigd, moesten er strafschoppen aan te pas komen om de beslissing te forceren. Daarin was Spirit net even iets beter.

De uitschakeling door Spirit leidde ook meteen het einde van de voetballoopbaan van goaltjesdief Danny Maijers in het eerste team van FC Binnenmaas in. Maijers liet in zijn laatste seizoen bij de fusieclub nog maar eens nadrukkelijk van zich spreken met veel treffers. Toen de noodzakelijk geworden strafschoppenreeks aanbrak zat hij echter aan de kant: Yannick van der Laan was hem al in de tweede helft komen vervangen. De opvolging van Maijers leek daarmee ingevuld, want Van der Laan zette zijn ploeg in de verlenging op voorsprong maar dat bleek niet genoeg om de stap naar de volgende ronde richting promotie te zetten.

Voor Danny Maijers kwam er dus geen glorieus einde. ,,Zuur dat een fantastisch seizoen zo moet eindigen’’, merkte hij op na de eliminatie in de nacompetitie. Als pleister op de wonde werd de schutter uitgeroepen tot speler van het jaar bij FC Binnenmaas en die titel koesterde hij met ere.