Na de exodus aan spelers totaal op nul beginnen en weten dat een seizoen met louter sportieve teleurstellingen eraan zit te komen. Met die insteek begonnen de totaal gerenoveerde selectie van het naar de derde klasse gedegradeerde Piershil en nieuwe trainer Cor van Ruiven aan de voetbaljaargang 2018-2019. Het verwachtingspatroon bij de rood-witten komt tot nu toe volledig uit.

PIERSHIL – Piershil sloeg afgelopen seizoen de nacompetitie voor lijfsbehoud in de tweede klasse over en had het liefst in de vierde klasse willen starten. Daar stak de KNVB echter een stokje voor, waardoor de rood-witten dit seizoen in de derde klasse moeten opereren.

Dat gebeurt onder leiding van Cor van Ruiven, die sinds een jaar of twaalf binnen de jeugdopleiding van Piershil werkzaam is. Van Ruiven startte de voorbereiding al in de wetenschap dat zijn trainerspapieren eigenlijk niet toereikend waren om aan deze ultiem zware trainersklus te beginnen.

Aan het einde van het vorig seizoen vertrok immers bijna het gehele eerste elftal op één speler na. Van Ruiven: ,,Als vereniging weet je dan waar je aan toe bent. De toenmalige A-junioren van de club trokken ver volgens de stoute schoenen aan om te proberen een eerste elftal te formeren. Er werd geïnformeerd, nieuwe jongens sloten aan waarbij we het geluk hadden dat er ook wat jongens hier zijn komen wonen. Toen stond er opeens een spelersgroep van twintig man, waarvan er vijftien jongens uit het dorp zelf komen. Twee jongens zijn rond de 30, de grootste groep is rond 21 jaar. We zijn het seizoen zonder doelstelling begonnen.’’

Die insteek is inmiddels bewaarheid. Het regende in de eerste zeven wedstrijden tegentreffers. De 16-0 nederlaag op de zevende speeldag bij Rijnmond Hoogvliet Sport, waar alle spelers van de tegenstander inclusief doelman Jerrold Laurman op het scoreformulier kwamen, was tot nu toe het sportieve dieptepunt. ,,Er wordt keihard gewerkt, maar we zijn niet beter dan we zijn. We horen niet in deze klasse thuis. Als een tegenstander in deze klasse gas geeft, dan komen we niet meer van onze eigen helft af. De sfeer lijdt er ook niet onder. Als je de tijd tussen half drie en kwart over vier op zaterdagmiddag wegdenkt, dan valt het allemaal best wel mee’’, liet Van Ruiven zich onlangs ontvallen. ,,En na afloop moet ik snel  zijn om wat te zeggen, want anders staat de radio al keihard.’’

De boel bij elkaar houden, de nederlagen slikken en die keiharde pandoeringen voor lief nemen: het is de realiteit voor Piershil, dat deze situatie het liefst vermeden had. Maar de gedroomde fusie met Goudswaardse Boys en NBSVV kwam er binnen de (nu nog) gemeente Korendijk niet en dus zal de club op eigen voort moeten. Op weg naar het volgende seizoen, waar nu al reikhalzend naar uitgekeken wordt door Cor van Ruiven en zijn spelersgroep die dan echt helemaal terug naar de basis zullen kunnen gaan.