Thijs Rentier, sportpsycholoog, werkzaam bij ADO Den Haag was afgelopen uitzending te gast, hierin vertelt hij over zijn boek. Welke factoren zijn er nodig om je eigen top te halen. Door middel van interviews met voetballers, oud voetballers, zaakwaarnemers en mensen uit een jeugdopleiding gaat hij dit realiseren.

Er zijn veel voorbeelden van prof voetballers die mentale problemen hebben. Zo heeft Mertesacker van Arsenal maag problemen voor elke wedstrijd. André Gomes van FC Barcelona kampt met problemen van angst. “Doordat de voetbalwereld een matcho wereldje is, durven veel spelers er niet voor uit te komen. Ze zijn bang om buiten de groep te vallen”, vertelt Rentier.

Giovanni Siereveld vertelt over dat hij nog nooit heeft meegemaakt dat een ploeggenoot misselijk werd voor een wedstrijd. Zelf heeft hij wel eens last van wedstrijdspanning gehad. Dit kwam vooral voor in zijn tijd bij Hoek. “De wedstrijden tegen Ijselmeervogels en Spakenburg had ik altijd wat meer focus en scherpte.”

Rentier vergelijkt het boek met een kookboek voor jonge voetballers, om uiteindelijk de top te halen. Het is ook een vermakelijk boek waar je anekdotes uit de voetbalwereld in terug leest. Je ziet een profvoetballer een keer van een andere kant. Het boek komt uit in november 2018.