Het corona virus is er nog steeds en de besmettingen blijven oplopen. Wedstrijden zijn afgelast en trainen in groepsverband is verboden. Wat doe jij als voetballer om fit te blijven voor wanneer de competitie hervat wordt? De één heeft hier minder moeite mee dan de ander, heb je moeite met het opbrengen van motivatie of heb je juist geen idee wat je het beste kan doen? Vandaag spreken we met Kenzie Bresser (20), centrale verdediger van SV Simonshaven 1.

haco_sport[1]

Allereerst willen we Kenzie even wat beter leren kennen als persoon, maar vooral als voetballer/sporter. “Ik ben op mijn 6e begonnen met voetballen bij de voetbalschool bij VV Spijkenisse. Bij Spijkenisse heb ik ook alle jeugdteams tot de A’tjes doorlopen. Ik zat eigenlijk altijd tussen het eerste en tweede team in en heb nooit echt vast in een eerste team gespeeld. Toen ik in het 2e jaar B2 weer een ellendig jaar kende, was ik klaar met selectievoetbal en ben ik met vrienden bij SCO´63 gaan spelen in de A1. Dit waren 3 enorm leuke jaren, met als hoogtepunt het kampioenschap in de 2e klasse met de A1.”

Na de jeugd speelde Kenzie in het tweede bij SCO’63. “Tijdens het laatste jaar bij SCO in het 2e begon het selectievoetbal weer te kriebelen. Lang erover nagedacht, maar uiteindelijk de overstap gemaakt naar Simonshaven 1, waar ik nu voor het 2e jaar speel. Nog geen seconde spijt gehad van mijn overstap. Ik ontwikkel mezelf goed en doe enorm veel ervaring op in het selectievoetbal.”

Iedereen heeft ondertussen wel een mening gevormd over de maatregelen die telkens weer aangepast en verscherpt worden. Wij zijn erg geïnteresseerd in de meningen van voetballers en voetballiefhebbers over de huidige maatregelen met betrekking op het amateurvoetbal. “Ik baalde enorm, maar begreep het wel. De cijfers liepen weer enorm op. Het was afwachten voor het weer op slot zou gaan. De competitie was net een paar wedstrijden onderweg en alle teams kwamen er langzaam in. Dan is het natuurlijk heel vervelend dat het weer onderbroken wordt.”

Ook zijn we erg benieuwd naar hoe Kenzie de start van het huidige seizoen ervaren heeft. Simonshaven heeft momenteel één punt uit drie wedstrijden. “We zijn het seizoen begonnen met een berg nieuwe spelers (22 uit mijn hoofd) en een goed gevoel na vorig seizoen. Na de winterstop waren we goed op dreef met goed spel, toen helaas corona ook roet door het eten gooide. We begonnen dus zeker met een goed gevoel en scherpe visie aan het nieuwe seizoen. Goede voorbereiding achter de rug met veel trainingen en wedstrijden. Helaas was de competitiestart niet zoals wij het allemaal hadden bedacht. Veldspel was grote delen van de wedstrijden erg goed, maar dat drukte wij niet uit in doelpunten en resultaten, wat zorgde voor 1 punt uit de eerste 3 wedstrijden.”

De laatste wedstrijd voor de coronastop, tegen Transvalia ZW, was erg pijnlijk vertelt Kenzie. “Met name de laatste wedstrijd thuis tegen Transvalia deed erg veel pijn door in de laatste minuut te verliezen, waar wij minimaal een punt en eigenlijk gewoon de 3 punten hadden verdiend.” Kenzie blijft desondanks zeer positief en probeert zichzelf altijd te verbeteren. “Ik zie persoonlijk zulke wedstrijden als een nieuwe les waar ik van leer. Ik ben nog een jonge speler met niet al te veel ervaring. Dit zijn dus alleen maar weer ervaringen die ik meeneem in volgende wedstrijden.”

Genoeg over de huidige situatie. We willen graag weten wat Kenzie doet om fit te blijven en wat hem hier allemaal bij helpt. Voor veel voetballers begint het probleem het plannen van individuele trainingen. Kenzie heeft dit op zijn manier erg goed geregeld. “Ik ben super ambitieus en ben elke dag bezig om net een stapje beter te worden dan gisteren, zowel op sportief als persoonlijk gebied. Ik heb een eigen bedrijfje Onnea en werk daar elke dag keihard aan. Dit zorgt er ook voor dat ik zelf kan inplannen wanneer en hoe vaak ik sport.”

Wanneer je je trainingen goed gepland hebt, moet je natuurlijk nog wel weten wat je doet en wat voor jou het beste werkt. Wij vroegen hoe de centrale verdediger van Simonshaven dit invult. “Elke dag ben ik bezig met mijn lichaam. Van trainen in de sportschool en hardlopen buiten tot wandelen en trainen op het veld. Ik vind het heerlijk om de dag met sport te beginnen. Ik ben dus ook meerdere keren per week om 07:00 in de ochtend, alleen of met een goede vriend, terug te vinden in de sportschool. Nu er geen voetbal is, ben ik vaker op het voetbalveld te vinden om samen of met z’n vieren te trainen. Verder verandert er qua trainen weinig voor mij.”

Om fit te worden is alleen trainen niet genoeg, je moet bewust bezig zijn met je proces. Kenzie is zich hier duidelijk zeer bewust van. “Verder ben ik veel bezig met mijn voeding en slaap. Trainen is maar een klein stukje van een fit en gezond lichaam; het gaat om de totale lifestyle. Ik weet wat ik wil en werk elke dag keihard om de beste versie van mezelf te worden.”

Tussendoor vroegen we wie volgens Kenzie het fitste is binnen hun selectie. Hij kon en wilde hier misschien ook geen antwoord op geven. Voor hem is het belangrijk dat je als team fit bent en vieze meters voor elkaar wil en kan belopen. Dit zit bij zijn team wel goed vertelt hij ons.

Toen we Kenzie om advies voor andere voetballers vroegen omtrent hoe je het beste fit kan blijven nu bijna alles stil ligt, betrok hij zijn antwoord vooral op ‘mindset’. “Het begint allemaal met de ´why´. Vraag jezelf af waarom je fit wilt blijven en hoe graag je het wilt. Omring jezelf met gelijkgestemde mensen met dezelfde visie en go for it! Stel doelen voor jezelf en werk daar naartoe. Om iets te bereiken hoef je niet groot te denken. Begin klein en geniet van de kleine stapjes. Al is dat maar 20 minuutjes hardlopen of een uurtje wandelen. Fit blijven doe je niet alleen voor de voetbal; je doet het allemaal voor jezelf. Elke dag kleine stapjes zetten vind ik persoonlijk het mooiste wat er is in het leven.”

Sergio Ramos is een speler waar Kenzie veel motivatie en inspiratie uit haalt. “Sergio Ramos. Vanaf klein al mijn grootste voorbeeld, waar ik enorm veel inspiratie en motivatie van krijg. Jaar in jaar uit keihard werken om alles te winnen wat er te winnen valt en nooit de honger naar meer verliezen.” Hij heeft op dit gebied ook nog een tip voor alle voetballers. “Boven mijn bed hangt een ingelijst shirt van Ramos. Elke ochtend kijk ik er even naar en weet ik wat me te doen staat. Mijn tip voor iedereen: heb voorbeelden en kijk ernaar op. Het zal je enorm inspireren en motiveren om dat te bereiken!”

Tenslotte vragen we wat Kenzie verwacht voor het verdere verloop van de competitie. “Ik bekijk altijd alles positief en ga er ook vanuit dat de competitie, na de deze maand zonder voetbal, weer opgepakt gaat worden. Tijd voor Simonshaven om de punten te gaan pakken. Tot die tijd blijf ik keihard doortrainen.”

Klik hier voor meer artikelen over SV Simonshaven
Klik hier voor meer informatie over SV Simonshaven