Bas Houtschilt is een 19 jarige middenvelder van Neptunus Schiebroek. Hij voetbalt al sinds zijn zevende bij het toen nog Schiebroek ’94. Hij heeft alle jeugd elftallen doorlopen bij de club. Vanaf de D-tjes heeft hij ook nog is altijd selectie gespeeld. Dit jaar is hij begonnen aan zijn eerste jaar in het selectie elftal.

cathay_internetbalk_v2

Bas kan door de corona niet meer doen wat hij leuk vindt.Natuurlijk vind ik het ontzettend jammer dat het amateurvoetbal is stilgelegd. Ik hou ervan om een balletje te trappen in mijn vrije tijd. Ook is het heerlijk om in een drukke week met school 2 avonden per week te trainen en op zaterdag een wedstrijd te spelen. Dan kan ik even mijn hoofd bij andere gedachten houden. Omdat het amateurvoetbal is stilgelegd is dit nu tijdelijk niet meer mogelijk. Hierdoor zit ik meer stil en kan ik niet meer doen wat ik echt leuk vind. Het was voor mij nog de vraag of ik mee mocht trainen bij het tweede van de club. Ik hoopte het natuurlijk wel, maar nog niks was zeker. Tot dat ik een belletje kreeg van de coach van het tweede, hij vertelde mij dat ik mee mocht gaan trainen. Zo begon voor mij het seizoen bij het team. Zij waren zelf al een paar weken bezig met trainen. We moesten drie keer per week trainen en oefenwedstrijden spelen in behoorlijk warm weer. Dat begin je wel te voelen wanneer je normaal gesproken niet zo vaak in een week voetbalt”.

Hoe zorgt Bas ervoor om fit te blijven nu? “Normaal gesproken doe ik niet erg veel buiten het voetbal om fit te blijven. Hooguit een keertje aan de gewichten hangen, maar dit doe ik dan zeker niet vaak. Met alleen voetbal lukt het me vrij goed om fit te blijven. Gelukkig ben ik nog jong en dit helpt hier zeker goed bij mee. Het gene waar ik het meest op let is dat ik niet te veel ongezonde dingen eet. Wanneer je niet of minder sport en ongezonde dingen eet tikken de kilo’s er snel bij. Verder probeer ik mijn conditie op pijl te houden door een beetje aan hardlopen te doen. Ook op school moeten we 1 keer in de week sporten waar ik dus ook mijn conditie mee op peil houd. Binnen het team zijn er een aantal erg fitte jongens. Zij trainen keihard en gaan zelfs soms na de training nog door om wat ballen op de goal te schieten of om bepaalde loopoefeningen te doen. Ook naast het voetbal sporten deze jongens. Hardlopen, fitnessen, noem maar op. Daar heb ik echt bewondering voor”.

Veel voetballers hebben bijvoorbeeld Ronaldo als voorbeeld op het gebied van fit blijven. Maar Bas heeft een heel andere speler in gedachten. “Arjen Robben is dan toch wel mijn voorbeeld in fit blijven. Wanneer hij top fit was, was hij een absolute wereldspeler. Helaas heeft hij veel te maken gehad met blessures. En telkens probeerde hij zich weer terug te vechten. Dit door keihard werken, fietsen voor de wedstrijd begint om alvast warm te zijn. Om na zo veel tegenslagen alsnog door blijven gaan moet je heel erg veel discipline nodig hebben. Ook nu hij weer is begonnen met voetballen bij FC Groningen raakte hij in de eerste wedstrijd al geblesseerd. Maar hij geeft niet op, hij is echt iemand die ik als voorbeeld zie”.

“Ik hoop dat het amateurvoetbal snel weer begint zodat we weer normaal kunnen gaan voetballen en wedstrijden kunnen spelen. Als ik kijk naar de competitie hopen we natuurlijk bovenin mee te kunnen draaien met Neptunus Schiebroek. Misschien kunnen we zelfs wel strijden voor het kampioenschap. Kijkend naar ons team denk ik dat we dat zeker kunnen”.

Klik hier voor meer artikelen over Neptunus Schiebroek
Klik hier voor meer informatie over Neptunus Schiebroek