Het nieuwe complex, waarover VVSB in het derde kwartaal van 2021 kan beschikken, wordt er één dat voldoet aan alle wensen van de club. Meer kleedkamers, meer trainingscapaciteit, meer luxe en comfort. Zelfs een balkon voor een heuse balkonscene ontbreekt niet.

VVSB-voorzitter Arjan Broekhof kan niet wachten op de officiële opening van het nieuwe complex. Daarvoor moet hij nog wel even geduld uitoefenen, want pas in september 2021 is alles gereed. Tot die tijd zit de Voetbal Vereniging Sint Bavo in een bouwput.

Dat de Noordwijkse gemeenteraad akkoord ging met de plannen om sportpark De Boekhorst te transformeren, is volgens Broekhof een grote stap. Vierenhalf geleden, toen hij voorzitter werd van VVSB, maakte hij van de facelift van het sportpark, waar naast de voetbalclub TV Boekhorst en handbalvereniging Northa huizen, een belangrijk thema. Toch duurde het nog een paar jaar voordat reconstructie van het park het groene licht kreeg. “De aanleg van de weg naast het park heeft alles in een stroomversnelling gebracht”, zegt Broekhof.

VVSB heeft al jaren last van groeistuipen. Groeien op sportpark De Boekhorst kan alleen maar als het terrein anders wordt ingericht. “We hebben nog wel even gekeken naar een andere locatie, maar die opties vielen snel af. Als club voelden we er niet veel voor om deze unieke plek te verlaten.”

De herinrichting van het sportpark is een miljoenenproject. Het geld komt van de gemeenschap. VVSB heeft afstand gedaan van de opstallen die als wisselgeld fungeerden in de onderhandelingen met de gemeente. De club is straks huurder van de velden en nieuwbouw dat straks moet herrijzen.

Fase 1 van de werkzaamheden is inmiddels in volle gang. Eerst worden de velden aangepakt, later komen de gebouwen. Het hoofdveld wordt kunstgras. Daarnaast krijgt de club de beschikking over nog twee kunstgrasvelden en twee natuurgrasvelden. “We waren hard op weg naar een ledenstop”, schetst Broekho de situatie. “Met de huidige capaciteiten zouden we de toestroom van nieuwe leden op termijn niet meer aankunnen. Hiernaast komt een nieuwe wijk, Noordwijkerhout wordt steeds groter.”

Intussen telt VVSB 1050 leden, de club houdt er rekening mee dat dat aantal in de toekomst behoorlijk groeit. “Als we iedereen willen laten voetballen, moet er iets gebeuren.”

Het nieuwe clubgebouw, zoals door Van Egmond Architecten is ontworpen, oogt fraai. Dezelfde architect ontwierp het complex van Noordwijk.

De tribune is geïntegreerd in het complex. De kantine is met vierhonderd vierkante meter een stuk groter dan de oppervlakte van het huidige gebouw is. VVSB krijgt daarnaast een echt businesshome, honderdtachtig vierkante meter groot. Het aantal kleedkamers wordt verhoogd naar twintig. Geen overbodige luxe, volgens Broekhof. “Je wil niet weten wat voor puzzel de indeling op zaterdag nu is.”

Twee van de twintig kleedkamers zijn luxe. Eentje is voor het eerste elftal, eentje voor de bezoekers. Naast de eigen VVSB-kleedkamer bevindt zich een fitnessruimte.

IN HET PAARS
Architect Bart Wehkamp tekende 558 stoeltjes, uiteraard in het paars van VVSB, in op de tribune. “Dat was de minimale eis van de club”, aldus Wehkamp. “Tussen gebouw en tribune komt een soort terras, waar mensen staand kunnen kijken naar de wedstrijd van het eerste elftal.” In de ‘witte doos’, boven de andere kleedkamers, bevindt zich de kantine. “Een flinke ruimte”, geeft Broekhof toe. “Maar met onze achterban van gemiddeld achthonderd mensen zeker niet overdreven groot.” In het oog springend is ook het balkon, dat gericht staat op het voorplein. Volgens Wehkamp ideaal voor een balkonscene om successen en kampioenschappen te vieren. Broekhof: “Laten we ons eerst maar handhaven dit seizoen.”