CION

Rijk, in geld gerekend, is CION niet, maar de club is wel rijk aan vrijwilligers. Dat bleek toen de nood het hoogst was na de brand van het met Deltasport gedeelde clubgebouw en de club op zoek moest naar een alternatieve huisvesting. “We zijn gezegend met een heel groepje aan handige Harry’s. Bij ons staat het kapitaal niet op de bank, maar loopt het rond”, aldus voorzitter Sebas Verburgh.

Eén van die mensen die meteen klaar stond toen er iets moest gebeuren was Martin van der Merwe. Hij is bestuurslid algemene zaken en al een paar jaar hoofdsponsor van CION. Wat zijn bedrijf, staalconstructiebedrijf Voscon, de afgelopen periode deed om alles op tijd klaar te hebben voor de nieuwe competitie wil hij niet exact zeggen. “Er zijn zoveel mensen die hebben meegeholpen. Als je er één gaat noemen doe je al die anderen tekort. Ik ben er enorm trots op wat we met zijn allen voor elkaar hebben gekregen. Dat is iets wat bij CION hoort. Van de buitenkant lijkt het alsof de club aan touwtjes aan elkaar hangt, maar als het moet is de halve club gemobiliseerd.”

De dank van Van der Merwe gaat ook uit naar de gemeente die volgens hem ‘ongelofelijk’ snel reageerde na de brand die het oude clubgebouw in zak en as legde. “Die portocabins stonden er razendsnel. In die snelheid ging niet alles bij de aanleg goed, maar ik noem dat schoonheidsfoutjes.”

Walter van den Heuvel, die een schildersbedrijf heeft, was een andere sponsor die zijn club te hulp schoot. “Ik ken CION al een jaar of twintig en gun de club de club te zijn van toen het aan de Marathonweg zat. Na de inwoning bij Deltasport is het voor mij minder CION geworden. Dat is ook wel logisch, want in zo’n situatie is het best lastig je eigen identiteit vast te houden. Ik moet eerlijk zijn en zeggen dat ik de afgelopen jaar niet heel vaak op de club ben geweest. Ik was zelf al gestopt met voetballen, het werk vraagt veel aandacht en dat geldt ook voor mijn zoontjes.”

Toch sloeg Van den Heuvel (40) op een ‘gezellige’ zaterdag aan het tekenen. “Die portocabins stonden er, maar gezellig was het nog niet. Ik vond het meteen een kans om er een gezellig hok van te maken. De club is me altijd lief geweest. Overal waar verf op zat, was ik met een kwast overheen gegaan.”

Dankzij de door Verburgh zo geroemde ‘handige Harry’s’ staat er nu een gebouw dat er gelikt uitziet. “Het nodigt uit om gezellig te blijven zitten. En dat is waar CION om bekend staat.”

Van den Heuvel: “Je weet niet hoelang je hier zit. Het kan twee jaar duren, maar ook vijf jaar. CION dacht ook ooit dat ze aan de Marathonweg snel weg zouden zijn. Daar hebben ze geloof ik dertig jaar gezeten.”

Van den Heuvel vindt het jammer dat het destijds niet kwam tot een samenwerking met DVO’32. “Het was in kannen en kruiken, maar toen kwam er een ander bestuur met andere plannen bij DVO”, weet Van der Merwe nog. Hij zit namens CION aan tafel met de gemeente. Onderwerp van die gesprekken is uiteraard de toekomstige accommodatie. “Er is momenteel een patstelling. De gemeente wil best, maar heeft liever dat we iets samen doen met Deltasport.”

De vriendschap tussen beide clubs is echter bekoeld. Van der Merwe: “We moeten toch weer on speaking terms komen met elkaar. Misschien heeft het even tijd nodig.”