HANS EN MARTIN

Als de spelers van Excelsior Maassluis iets nodig hebben, dan wordt dat geregeld door Hans van den Berg en Martin van der Kooij. Samen vormen zij als teammanagers het facilitaire hart van de tweededivisionist. “Op deze manier kunnen we een bijdrage leveren”, aldus Van der Kooij.

Ruim een uur voor de bespreking voor de uitwedstrijd tegen Spakenburg, die helaas verloren zou gaan (1-0), zijn Van den Berg (56) en Van der Kooij (34) al druk in touw. In de kantine worden de broodjes en een doos met AA-flesjes voor de selectie en staf opgehaald. “De jongens hebben zo een bespreking boven”, zegt Van den Berg. Als de spelers van trainer Dogan Corneille de laatste tactische tips krijgen, gaat hij en zijn collega-teammanager nog even de ballen oppompen.

“We hebben geen afgebakende terreinen”, vervolgt Van den Berg. “Dat is ook niet handig, want als er één van ons een keer niet is, zou de ander niet precies weten hoe het werkt.”

Eén speciaal ‘klusje’ heeft Van der Kooij wel ‘toegeëigend’: het verzorgen van de kleding voor de keepers. “Dat is echt Martins zijn ding. Daar blijf ik af”, reageert Van den Berg. “Martin is zelf keeper geweest. Hij weet precies wat de keepers willen.”

Van der Kooij knikt bevestigend. “De één wil dit, de ander dat. Een speciaal inschietshirt, lange broek, korte broek. Keepers zijn een beetje apart, dus behandelen we ze ook zo.”

Van der Kooij was in zijn actieve voetballoopbaan een begenadigd keeper. Hij haalde zelfs de selectie van zijn geliefde Excelsior. “Ik was de derde keeper. Vervolgens ben ik naar HVO in Vlaardingen gegaan. Daar moest ik al snel stoppen vanwege een blessure.”

Op zijn 27ste werd hij al teammanager van Excelsior 1. “De spelers waren toen van mijn leeftijd. Robin Hofman, Jesper Gudde en Niels Redert onder anderen. Met Niels heb ik zelf nog gevoetbald.”

Van den Berg stond toen als supporter van de Tricolores langs de lijn. De docent verpleegkunde aan het Albeda College groeide op met Excelsior M. “Ik ging vroeger aan de hand van mijn vader naar de wedstrijden van het eerste elftal. Ik stond achter het doel van de tegenstander als Arie van der Sar scoorde. Ik heb zelf nooit gevoetbald. Dat werd mij door de dokter afgeraden vanwege mijn rug. Supporter ben ik altijd gebleven. Ik ben negen jaar voorzitter geweest van de supportersvereniging en jaren elftalleider geweest van diverse elftallen.”

Toen hij twee seizoenen geleden werd gevraagd om naast Martin van der Kooij teammanager te worden van Excelsior 1 zei hij meteen ja. “Trainer Jeroen Rijsdijk vroeg me. Weet je wat het mooie was? Twee weken later was hij weg, haha. Dogan Corneille is ook een prima kerel. Hij past goed bij de club.”

Van der Kooij maakte als teammanager het sportieve hoogtepunt mee: ten koste van FC Lienden werd Excelsior algeheel landskampioen bij de amateurs. “Uit wonnen we met 0-2 en thuis stonden we met twee doelpunten achter, maar scoorden we vlak voor tijd. Een ontlading joh. Dat zijn momenten die je natuurlijk nooit vergeet.”

De filosofie van de club – veel eigen jeugd – spreekt beiden aan. Van der Kooij: “Daardoor heeft de club zijn eigen identiteit behouden.”

“Heel anders dan bij de grote amateurclubs, waar een elftal echt wordt gekocht”, vult Van den Berg aan. “Excelsior M zoekt ook spelers uit de regio die bij de club passen. Veel spelers voetballen hier al zo lang dat ze ook tot de Excelsior-familie worden gerekend. Het zijn stuk voor stuk jongens die prettig in de omgang zijn. Voor dat soort jongens sta ik graag klaar.”