John Kleijn (53) is een Haagse trainer die zich als een vis in het water voelt bij vierdeklasser DVV’09. Hij koestert de warmte in Dirksland en blijft onverminderd hard werken aan het veldspel.

Zelf kwam Kleijn als voetballer op hoofdklasseniveau uit voor het Haagse VCS en Scheveningen, waar hij jaren als laatste man fungeerde. In tegenstelling tot heel wat andere Haagse voetballers, was hij er de man niet naar om spitsen faliekant uit de wedstrijd te trappen. “Ik was echt een voetballer die het moest hebben van spelinzicht, techniek en een goede trap”, zo begint hij zijn verhaal. “We deden het heel behoorlijk met VCS en mijn goede spel viel op een gegeven moment op. Ik mocht bij FC Den Haag op proef, maar heb het net niet gered. Dat is nu ongeveer 25 jaar geleden, in een tijd dat spelers als Marco Gentile en Ron de Roode nog voor de club speelden.”

De door Kleijn genoemde spelers kunnen zonder enig voorbehoud als ‘boeffies’ bestempeld worden, lacht de in Spijkenisse woonachtige trainer die bij DVV’09 aan zijn zesde jaargang bezig is. Hij kan de humor en charme wel inzien van de straatschoffiesmentaliteit, maar zit zelf anders in elkaar. “Bij DVV’09 gaat het er veel gemoedelijker aan toe dan in Den Haag. Ik vind dat wel prettig, eerlijk gezegd. Toen ik van Den Haag naar Spijkenisse verhuisde, bleef ik de flair van de grote stad nog wel voelen. Maar als ik naar DVV’09 rijd, kom ik in een andere wereld terecht. Het kost me zo’n veertig minuten om vanuit huis bij de club te komen. In de wintermaanden is dat soms best een lange reis. Maar ik krijg er veel gezelligheid en saamhorigheid voor terug. Het zou fantastisch zijn als we de stap naar de derde klasse weten te maken.”

De afgelopen seizoenen reikte DVV’09 vaak tot de nacompetitie om promotie. Het was een gevolg van knap positiespel waaraan Kleijn al jaren hard werkt met zijn manschappen. “Op Flakkee hebben we in de vierde klasse E negen derby’s, die bijna allemaal draaien om vechtvoetbal”, weet Kleijn. “Als wij daaraan gaan meedoen, leggen we het geheid af. Ik leer mijn spelers om voetballende oplossingen te zoeken en merk echt dat we daarin steeds beter worden. We zijn het seizoen 2020/21 ook prima begonnen met drie zeges op rij. Ik ben er heel blij mee bovendien dat Yannick Lugthart en Ramon de Man terugkeren bij de club.”

Beide voetballers beproefden hun geluk bij DBGC in Oude-Tonge, waar zij in wisselende mate ervaring opdeden in de tweede klasse. Verdediger annex middenvelder Lugthart kwam zes jaar uit voor de club en maakte er veel groei door. De Man, aanvaller van beroep, maakte twee jaar terug de overgang en kon door corona niet veel spelen. Dat laatste is geen probleem voor Kleijn, die als voetbaldier echt wel weet wat de spits kan.

“Heerlijk om zulke jongens erbij te hebben”, besluit Kleijn. “Ik heb heel veel zin om weer lekker de velden op te gaan. Ik heb het voetbal echt enorm gemist. De wedstrijden van DVV’09 natuurlijk, maar ook het jaarlijkse uitje met mijn zoon naar een grote wedstrijd in Europa. Het is prachtig om zo’n voetbalreis te maken. Elke club heeft zijn eigen charmes. De foto die je op de app ziet is inderdaad bij Manchester United. Maar die is alweer van een tijdje geleden hoor.”

Voor meer artikelen over DVV’09 klik hier