RKVV FIOS: Al 80 jaar een ‘aparte club’

RKVV FIOS bestaat dit jaar 80 jaar. Dat werd op 15 en 16 juni met jong en oud gevierd. Peter Jacobs (61) is al ruim een halve eeuw lid van FIOS en maakte als speler in Achthuizen een memorabele periode mee. Ook heeft hij de club door de jaren heen zien veranderen.

ACHTHUIZEN – In 1938 zag de jubilerende vereniging uit Achthuizen nog het levenslicht onder de naam SNA (Sport Na Arbeid). Maar Jacobs (61), die al 53 jaar lid is, kent zijn club niet anders dan de Rooms Katholieke Voetbal Vereniging Fier In Ons Streven.

Tot zijn 58ste droeg de oud-speler van het eerste elftal de oranje-witte clubkleuren. Waarvan de laatste jaren bij de recreanten. Inmiddels heeft hij die inspanningen achter zich gelaten en is de club voor hem de ontspanning op de zaterdagmiddag. ,,Ik vind het nog steeds prettig om er naartoe te gaan”, zegt Jacobs. ,,Je hebt er toch altijd gespeeld en alles meegemaakt.”

Als speler beleefde hij tussen 1989 en 1994 de hoogtijdagen van de toenmalige zondagclub. Sinds het kampioenschap dat Jacobs in ‘89 met vierdeklasser FIOS vierde en de daarmee gepaarde promotie, speelde hij met FIOS in vijf jaar tijd vier seizoenen in de derde klasse. Met als piek een zesde plek in 1993. Tussendoor daalde de club in 1990 naar de vierde klasse, om direct weer te promoveren.

Het dieptepunt in de clubhistorie werd bereikt in 2004, met een tiende plek in de vijfde klasse (zo). Sinds de overstap naar het zaterdagvoetbal in 2014 speelt de club in de vierde klasse.

Het inmiddels 80-jarige FIOS speelt volgens Jacobs een ‘aparte rol’ binnen het eiland. ,,De club is namelijk ontstaan vanuit het Katholieke geloof en vormde als zodanig een hechte vereniging. Ook omdat de omliggende dorpen een eigen vereniging hadden met weer een andere identiteit.”

Hoewel de Flakkeese club al acht decennia overeind staat, is het volgens Jacobs niet makkelijk om te overleven. ,,FIOS is een heel klein clubje geworden. We moeten het steeds meer hebben van mensen die van buitenaf bij ons komen voetballen. De gecombineerde samenwerking met de jeugd van Den Bommel, de SJO DBF, is heel belangrijk voor onze toekomst. Zo proberen we de club een beetje in stand te houden.”