Nieuwsgierig naar avontuur bij Melissant

Eindelijk kan Petry Hoofdman (44) zijn ambitie waarmaken. De afgelopen seizoenen bouwde hij bij De Jonge Spartaan vanuit de jeugd stap voor stap zijn trainersloopbaan op, om ooit de stap naar een eerste seniorenelftal te maken. Komend seizoen is het zover, maar niet in Middelharnis. Hoofdman verruilt het tweede van ‘DJS’ voor het eerste van Melissant.

MELISSANT – Pas één keer eerder stapte Hoofdman over naar een andere club. Dat was nog als actief voetballer in Stad aan ’t Haringvliet, waar hij pas als negentienjarige zijn voetbalcarrière opstartte en uiteindelijk tien jaar in het eerste van SNS zou spelen. Tot hij het oude nest verliet en nog twee mooie jaren zou meemaken bij De Jonge Spartaan, waarmee hij het kampioenschap in de derde klasse vierde.

Na een voetbalpensioen van zo’n vijf jaar trok hij op sportpark Spartacus zijn kicksen weer aan om ‘bij de ouwe lullen’ het spelletje weer op te pakken. Tussen het voetballen met ouwe knarren door, werkte hij vanuit de jeugd aan een toekomst als trainer. Met succes. ,,In de A’s zijn we voor het eerst in de historie van het eiland gepromoveerd naar de hoofdklasse”, zegt Hoofdman, die en passant zijn UEFA C-diploma haalde.

Met die papieren op zak was het tijd om een seniorenelftal onder zijn hoede te nemen. Dat heeft de geboren Rotterdammer, die getogen is op Flakkee in Middelharnis en Dirksland, nu in totaal drie seizoenen gedaan bij het tweede. ,,Ertussen heb ik nog anderhalf jaar de selectiekeepers getraind.”

Het trainen van het tweede elftal heeft hem vindingrijk gemaakt, zegt Hoofdman. ,,Bij het voorbereiden van je trainingen en het spelen van wedstrijden, is het steeds maar de vraag: wat heeft het eerste nodig en wat heb jij tot je beschikking? Het maakt je dus inventief.”

Toch bleef het bij hem altijd kriebelen om, net als in de jeugd, een keer een eerste elftal te trainen. Alleen dan bij de senioren. En toen kwam plots Melissant langs, waarvan het eerste elftal in de vierde klasse uitkomt. Op dat niveau mag Hoofdman met zijn papieren trainen. ,,Ik had eigenlijk al bij De Jonge Spartaan aangegeven dat ik nog een seizoen zou blijven als trainer van het tweede. Maar ik heb toen al wel bespreekbaar gemaakt dat het mijn ambitie is om een keer een eerste elftal te trainen. Ze vonden het niet leuk dat ik nu vertrek, maar gelukkig gunden ze mij deze kans.”

Als hoofdtrainer van Melissant wil hij komend seizoen gaan ontdekken hoe het bevalt om bij een hoofdmacht de eindverantwoordelijke te zijn en of hij een vervolgopleiding gaat volgen. ,,Voor mij is komend seizoen een graadmeter om er achter te komen hoe leuk het is om voor een eerste seniorenelftal te staan. En om eventueel nog meerdere jaren te investeren in mezelf en meerdere opleidingen te gaan volgen. Al ben ik daar positief in gestemd.”