De Jonge Spartaan heeft met Wim Nieuwland een trainer met een vrachtlading aan ervaring voor de groep staan. Na DGBC is dit zijn tweede klus op Flakkee en het trainersleven daar bevalt de 51-jarige Dinteloorder enorm.

banner_koningsport_small_VJ

“Ik vind het heerlijk om het water over te steken. In West-Brabant ben ik door mijn spelerscarrière een bekend gezicht en daar zijn ook wat zure mensen die wachten op een misstap van je, hier ben ik gewoon weer Wim Nieuwland. Daarnaast hou ik van de directe mentaliteit, mensen mogen en moeten een mening hebben en ik heb het liefst dat ze daarmee naar mij komen. Als ik na een wedstrijd de brug over rij naar huis, dan kan ik het echt even loslaten. Ook dat is prettig.”

Tweede klasse
Nieuwland is duidelijk: het bevalt hem erg goed op Goeree-Overflakkee als trainer. De afgelopen drie seizoenen maakte hij kennis met het eiland als trainer van DGBC, komend voetbaljaar is De Jonge Spartaan zijn thuisbasis. “Zij benaderden mij vrij snel nadat ik bekendmaakte te stoppen bij DGBC.” Hij ziet ambitie in de derdeklasser. “Ik vind De Jonge Spartaan tweedeklassewaardig, qua accommodatie, achterban en sponsoren. De uitdaging is om promotie te realiseren. Ik wil niet zeggen dat we dat binnen één seizoen gaan doen, maar binnen drie jaar moet het lukken.” De organisatie verlicht zijn werk als trainer. “Ik kan me puur op het eerste elftal richten, de structuur en organisatie staan al goed. Dat geeft mij rust.”

Nieuwland begon 28 juli al met de voorbereiding. “Ik begin altijd vroeg, vanwege het zogenoemde duiventileffect. Spelers gaan of zijn op vakantie, dus je hebt niet vaak de volledige groep tot je beschikking, maar wil wel conditioneel klaar zijn als de competitie begint.” Hij ziet een spelersgroep die genoeg kwaliteiten heeft. “We hebben gemiddeld 25 man op de trainingen en tot nu toe ziet het er goed uit. We worden niet echt zwakker als we wisselen.” Hij stapte er blanco in. “Ik heb bewust geen informatie ingewonnen bij bijvoorbeeld de vorige trainer: iedereen begint op 0. Laat maar zien wie je bent, hoe je bent en wat je kan.”

Pure controle
De Jonge Spartaan komt uit in West, een regio die Nieuwland niet goed kent. “Daardoor is een doelstelling uitspreken lastig, want ik weet niet hoe goed of zwak de tegenstanders zijn. Het is een nieuwe uitdaging. Ik heb sowieso vertrouwen in deze ploeg, denk dat we mee kunnen doen om de prijzen als iedereen fit blijft en zijn taken uitvoert.”

Nieuwland weet dankzij een onderzoekje onder de spelers voorafgaand aan zijn komst ook waar de zwakke punten liggen. “We krijgen te makkelijk goals tegen met ruimte in de rug. Aanvallend zit het goed in elkaar, maar we moeten het verdedigend nog wat beter op orde krijgen. Dat is prioriteit nummer één voor mij. Daarnaast wil ik dat de jongens elkaar op het veld niet neerhalen door negatief te coachen, dat vind ik zo makkelijk. Doe dat lekker in de kleedkamer.” De conditie is zijn stokpaardje. “Ik wil dat spelers zo fit zijn, dat ze in de 2de minuut een bal met dezelfde precisie aan kunnen nemen als in de 94ste. Daarvoor moet je pure controle hebben over je mind en fysiek, zodat je de juiste keuzes kunt maken.”