Youri Kuipers (24) is al vanaf zijn 16e actief als scheidsrechter, vanaf zijn 18e fluit hij ook al voor de KNVB. Zijn carrière in het voetbal begon echter al een tijd eerder. De in Middelharnis woonachtige Kuipers was in het verre verleden actief als speler in de jeugdafdeling van vv Barneveld, ook speelde hij nog twee jaar bij VVOP.


De inmiddels 24-jarige KNVB arbiter heeft niet stilgezeten het afgelopen jaar. Zoals sommige misschien bij de pakken neer zijn gaan zitten deed Kuipers precies het tegenovergestelde. Zo is de scheidsrechter in het afgelopen jaar afgestudeerd aan het HBO, een nieuwe uitdaging aangegaan als beleidsmedewerker Marketing en Communicatie en is hij tegenwoordig samenwonend.

Kuipers besloot na de zomer van 2014 om voortaan als KNVB-official zijn wedstrijden te gaan fluiten. Dit besluit zorgde voor een nieuwe dimensie aan zijn hobby als scheidsrechter. “Door mijn besluit kwam ik bij verenigingen waar ik voorheen nog nooit was geweest, dit was tegelijkertijd ook wel weer de charme van deze overstap.”

De scheidsrechter had talent, zo kreeg hij na zijn eerste jaar als official al te horen dat hij het volgende jaar een groep hoger mocht gaan fluiten. “Deze promotie leverde mij in het seizoen 2015/2016 een mooie nacompetitie-finale op. En tegelijkertijd weer een promotie naar een hoger niveau.” Maar dat was niet het enige: “Daarnaast kreeg ik dat jaar het heugelijk nieuws deel te mogen nemen aan een traject voor jonge talentvolle en ambitieuze KNVB-officials. ” Dit heeft hem ver gebracht zegt hij zelf. “De feedback van mensen die al jaren actief zijn in de arbitragewereld, het bijwonen van de thema-avonden en het contact met andere jonge talentvolle KNVB-officials hebben mij enorm geholpen in mijn ontwikkeling als scheidsrechter.”

In het seizoen 2016/2017 maakte de arbiter op 15 april 2017 onverwacht zijn debuut in de seniorenvoetbal. “Zaterdagmiddag om 14:00 ging de telefoon of ik in de gelegenheid was om de wedstrijd tussen Terschuurse Boys 1 en Waterwijk 1 in goede banen te leiden. Dit was voor mij een mooie en leerzame ervaring.” Aan het einde van dit seizoen kreeg Kuipers wederom te horen dat hij promoveerde naar een hogere groep.


In het seizoen 2017/2018 floot hij voor het eerste op landelijk (jeugd)niveau, dit leverde hem een aantal mooie wedstrijden op. “Ik trapte dit seizoen direct af met een echte kraker, NEC 019 tegen Vitesse 019. Na deze wedstrijd volgden er nog meer mooie wedstrijden, toen werd ook mijn eerste jeugd-interland een feit.” Voor deze prestatie was Kuipers ook uitgebreid toegelicht in de Barneveldse Krant. Ook na dit seizoen kreeg de scheidsrechter weer het nieuws dat hij op stond voor promotie, dit keer naar het hoogste jeugdniveau. Hij moest hiervoor echter wel een lastige overweging maken: “Het was aan mij de taak om een keuze te maken, overstappen naar de senioren of actief zijn op het hoogste jeugdniveau in Nederland. Uiteindelijk heb ik een weloverwogen keuze gemaakt om een jaar op het hoogste jeugdniveau te schitteren.”.

Zijn tijd bij de jeugd was goed maar niet lang, zo vertelt hij: “Na een jaar vol met geweldige wedstrijden en ervaringen heb ik uiteindelijk toch de overstap naar het seniorenvoetbal gemaakt.”. Hierna volgde door corona een vroegtijdig onderbroken eerste seizoen bij de senioren. Dit heeft de groei van zijn nog jonge carrière als scheidsrechter echter niet belemmerd. “Aan het einde van het seizoen ontving ik desondanks, het mooie bericht dat promoveerde naar de 2e klasse.” Deze promotie was helaas van kort genot: “Afgelopen jaar heb ik een aantal wedstrijden in deze groep mogen fluiten, maar al snel is dit seizoen tot een einde gekomen. ”

Kuipers spreekt ook nog even zijn waardering uit naar de KNVB. Zo vertelt hij dat er vanuit de KNVB momenteel veel online-bijeenkomsten georganiseerd worden om KNVB-officials betrokken te houden. “Ik moet zeggen dat dit erg leuk is en goed wordt georganiseerd. Zo ben ik, in deze coronatijd, toch nog regelmatig bezig met mijn hobby.”

Ook is de jonge scheids streng voor zichzelf en heeft hij duidelijke doelen. “Voor mijzelf heb ik altijd het doel gesteld om mijn absolute top te halen. Het is daarom van belang dat ik het hoogst haalbare uit mijzelf haal. Wat uiteindelijk mijn absolute top is? Dat zal moeten blijken, maar ik ga voor het hoogst haalbare.”

Klik hier voor meer artikelen over de KNVB.
Meer weten over de KNVB? Klik hier.