Bas van der Made is een FIOS-man in hart en nieren. Hij begon in de F-jeugd bij Fier In Ons Streven en groeide uiteindelijk door tot het eerste elftal. Na een uitstap richting de Hoofdklasse, sloot hij zijn carrière in Achthuizen af en ging hij achter de schermen aan de slag.

banner_koningsport_small_VJ

Dat FIOS meer is dan een voetbalclub voor Bas van der Made, blijkt al snel als je zijn naam op Google opzoekt. Op 14 mei 2017 neemt hij afscheid van het eerste elftal, op bijzondere wijze. Hij knalt een vrije trap geweldig tegen de touwen, waarna hij direct richting vader Cor sprint om die vervolgens in de armen te vliegen. “Dat was een speciaal moment, hij was er altijd bij. Bij FIOS en bij mijn wedstrijden. Op dat moment had hij al kanker, dan komen er toch wat extra emoties los. Inmiddels is hij overleden.” Van der Made probeert zo veel mogelijk geld in te zamelen voor het KWF, een actie die gesteund wordt met onder meer naamsvermelding op het wedstrijdshirt van FIOS 1.

Broer
Zo zijn de familie Van der Made en FIOS nauw aan elkaar verbonden. Bas keerde rond zijn 32ste terug naar de club, om nog een paar seizoenen in het eerste onder broer en hoofdtrainer Corjan te kunnen spelen. “Ik verliet FIOS voor Nieuwhoorn, om daar in de Hoofdklasse te voetballen. Dat heb ik lang gedaan, maar na twee zware kruisbandblessures vond ik het genoeg geweest. Ik wilde sowieso graag nog in het eerste van FIOS spelen en het was helemaal mooi om dat onder mijn broer te kunnen doen.”

Het voelde als thuiskomen, zo vertelt Van der Made. Hij speelde nog enkele seizoenen mee, tot hij zijn andere kruisband afscheurde en lager besloot te gaan voetballen. Dat doet hij nu nog altijd. Daarnaast is hij actief voor de sponsorcommissie, organiseert hij elk jaar een voetbalreisje voor de club en is hij zelfs een half jaar lang bijgesprongen als een van de interim-trainers van 1. “Bij FIOS is het niet zo dat iedereen een duidelijk taak heeft: we pakken het met z’n allen op.”

NTVV
Hij geniet nog iedere keer als hij het sportpark nadert. “We kennen elkaar allemaal al zo lang. Achthuizen is een heel klein dorp, met maar één kroeg en geen supermarkt. FIOS is alles. Het is lekker om even een partijtje te spelen en daarna wat bij te praten.” Zelf verhuisde hij voor de liefde naar Nieuwe-Tonge. Zijn 15-jarige zoon Duncan voetbalt nu ook bij NTVV. “Ik ga altijd kijken, maar blijf een FIOS-man en dat zal nooit anders zijn. Het was echter wel heel egoïstisch geweest om hem te verplichten bij FIOS te gaan spelen, terwijl we in Nieuwe-Tonge wonen en al zijn vrienden bij NTVV voetballen.”

Hij heeft eraan geroken, maar Van der Made denkt niet dat het trainerschap van een eerste team echt voor hem is weggelegd. “Mijn leven bevalt me nu wel. Ik kan trainen op de momenten dat ik wil trainen, heb geen verplichtingen meer. Maar zeg nooit nooit.”