Voor Alwine Baars (50) voelt De Jonge Spartaan als familie. De vrijwilligster merkte het afgelopen jaar hoe waardevol een vereniging kan zijn. Harmonieus en steunend in zware tijden.

banner_koningsport_small_VJ

Alwine Baars heeft een zwaar jaar achter de rug. Haar man Aart overleed in november aan kanker en ze kwam er alleen voor te staan, met haar twee dochters en twee zonen. Juist in deze tijd merkte Baars hoe mooi een vereniging als De Jonge Spartaan is. “Iedereen leeft met iedereen mee, kijkt naar elkaar om en kent iedereen. Ik vind De Jonge Spartaan echt heel bijzonder. Toen mijn man overleed, heb ik veel steun gevoeld vanuit de vereniging. Iedereen is zo meelevend en sociaal.”

Aart was een prominent lid van de club, vervulde de laatste jaren onder meer een bestuursfunctie. De twee leerden elkaar ook kennen via het voetbal. “Ik kom uit Duitsland en ontmoette Aart daar. Hij was in de buurt voor een voetbaltoernooi.” Daar sloeg de vonk over tussen de twee. “Ik ben toen naar Nederland verhuisd, woon nu in Sommelsdijk.” Elf jaar geleden kwam ze bij De Jonge Spartaan terecht, toen haar kinderen één voor één gingen voetballen. “Eentje begon ermee, maar de rest volgde binnen vier weken al.”

Al snel wist de club haar te vinden. “Je begint als supporter, dan help je wat bij trainingen, vervolgens doe je mee aan zomeractiviteiten en draai je een bardienst. Inmiddels doe ik de inkoop van de kantine en hou ik alles achter de bar en in de kantine op orde. Ik help ook mee bij feestjes en dat soort activiteiten.” Het voelt voor haar absoluut niet als een verplichting. “Ik vind het vooral hartstikke leuk om even bezig te zijn, mijn hoofd leeg te kunnen maken en mijn ding te doen. Daarnaast geniet ik van de sociale kant: lekker met elkaar een bakje koffiedrinken. Ik ga altijd met een tevreden gevoel naar huis als alles goed is verlopen.”

Ook haar kinderen zijn inmiddels actief als vrijwilliger, bijvoorbeeld als scheidsrechter of trainer. Baars geniet iedere dag weer bij De Jonge Spartaan. “Ik heb het in de coronaperiode echt gemist. Je krijgt er zo veel voor terug.”