Het komt zelden voor dat Stellendam in mei nergens meer voor speelt. Afgelopen seizoen was dat echter wel zo, iets wat keeper Jan van Helden dit voetbaljaar wil voorkomen. Hij wil met zijn ploeg graag meedoen om een periodetitel in de vierde klasse.

Na een matig begin van de competitie, lijkt de kans om voor de bovenste plekken op de ranglijst te strijden geen haalbare kaart meer voor Stellendam. Dan blijven er nog altijd twee aardige prijzen over: de tweede en derde periodetitel. “Als al onze geblesseerde spelers terugkeren, zijn wij in staat om mee te doen voor die titels. Vorig seizoen hebben we ook lang gestreden om de tweede periodetitel”, aldus Jan van Helden, de 31-jarige keeper van Stellendam.

Van Helden voetbalt al van kleins af aan in Stellendam, kent iedereen bij de club en komt er graag. Hij bungelde lange tijd tussen het eerste en tweede, maar kreeg onder trainer Jan Lecker de voorkeur. Die vertrekt echter komende zomer, na drie seizoenen. “Dus volgend jaar moeten we weer zien waar de nieuwe trainer voor kiest. Ik vind Jan sowieso een goede trainer. Hij heeft zelf betaald voetbal gespeeld, maar weet zijn kennis te vertalen naar een vierdeklasser. Dat is knap.

Stellendam speelde rondom de eeuwwisseling jarenlang in de tweede klasse en promoveerde in 2003 zelfs naar de eerste klasse. Na de degradatie, een seizoen later, stopten veel ouderen, zag Van Helden. “Ik sloot toen net aan bij de senioren. Een grote groep stopte, dat heeft een fl inke impact gehad. Als je degradeert, is het ook minder aantrekkelijk voor jongens van buitenaf om hier te komen spelen. En wij zijn maar een kleine vereniging, hebben niet zo veel vissen in de vijver om uit te kiezen.”

Van Helden heeft echter altijd met veel plezier bij Stellendam gevoetbald. “Het is voor mij een uitlaatklep. Ik heb een druk werkend leven en een jonge dochter, dan is het wel lekker om ‘s avonds even met je vrienden op het veld te kunnen staan. Als je thuis bent met je gezin, is het wat serieuzer, dan vind ik het heerlijk om bij de voetbal mijn energie helemaal kwijt te kunnen.”

Aan overstappen naar een andere club heeft hij nooit gedacht. “Er is weleens een trainer geweest die informeerde naar mijn nummer, maar ik heb het nooit serieus overwogen. Ik heb ook de kwaliteiten niet om op een hoger niveau te spelen, ben maar een simpele huis-tuin-enkeuken-keeper die het van zijn inzet moet hebben.”
Daarnaast voelt hij zich thuis bij Stellendam, hij is ook lange tijd vrijwilliger geweest. “Ik heb jarenlang keeperstraining gegeven bij de jeugd, maar doe dat nu niet meer in verband met de drukte. Als ik stop met voetballen, wil ik wel weer iets oppakken. Nu fluit ik alleen af en toe nog een jeugdwedstrijd.” Maar aan stoppen denkt hij voorlopig nog niet. “Zolang ik fit blijf, ga ik door.”

Hij hoopt met Stellendam dit seizoen dus nog een periodetitel te pakken. De club degradeerde sinds 2008 vier keer uit de derde klasse en promoveerde drie keer. In 2017 werden de rood-witten uitgeschakeld in de nacompetitie om promotie. Van Helden is realistisch genoeg om in te zien dat dit Stellendam het heel lastig krijgt in de derde klasse. “Dan zullen we echt iedere week vol voor elkaar door het vuur moeten gaan. We hebben er wel weer wat leuke jeugdspelers bijgekregen, maar die hebben tijd nodig om aan de senioren te wennen.” Voor nu vindt hij een eindklassering ergens tussen de derde en zesde plaats prima. “Gezien de blessures en onze achterstand op de ranglijst, moeten we ons daar op richten.”