‘Het is altijd wat bij ons’

Al heel zijn leven draagt Peter Moerkerk (30) het rode shirt van voetbalvereniging Stellendam. De geboren en getogen Stellendammer doet immers niets liever dan voetballen in zijn eigen dorp, met jongens die hij goed kent en in de rug gesteund door de trouwe supporters die de club overal achterna reizen. Ook nu de verdediger de grens van dertig is gepasseerd, begint het niet te kriebelen om toch nog een keer voor het avontuur te gaan. ,,Nee, joh!”

STELLENDAM – Steeds weer op de fiets naar sportpark Molengors, steeds weer voetballen op hetzelfde veld en elke keer weer omkleden en douchen in dezelfde kleedkamer. Heeft Peter Moerkerk dan nooit eens het avontuurlijke gevoel gekregen om bij een andere club in een nieuwe omgeving te gaan voetballen? ,,Nee, nee, nee, joh”, klinkt het stellig. ,,Ik blijf gewoon lekker op Stellendam voetballen. Uiteraard!”

Wel geeft hij toe ooit eens te zijn benaderd door Nieuwenhoorn, toen die club de overstap maakte van het zondag- naar het zaterdagvoetbal. ,,Maar ik had daar helemaal geen oren naar. Ik vond het wel goed zo op Stellendam, lekker met vrienden voetballen. Dat doe ik toch het liefst.”

Wat Stellendam dan als club voor hem zo speciaal maakt? ,,Stellendam is een warme vereniging, waar een hoop mensen zich bij betrokken voelen. Het is er altijd gezellig druk. Als ik kijk naar de supporters die er thuis en uit altijd zijn, dan mag ik toch wel spreken van een leuke club. En gezien het feit dat die mensen ons altijd achterna reizen, denk ik dat anderen daar ook wel zo over denken.”

En hij snapt ook wel waarom. ,,Er gebeurt sportief gezien natuurlijk nog al eens wat. Het ene jaar degraderen we en het andere jaar promoveren we. Het is altijd wel wat bij ons. Alhoewel het afgelopen jaar even wat minder ging in de vierde klasse.”

Hoe hij de tegenvallende prestaties van het voorbije seizoen verklaart? ,,We zijn best afhankelijk van geblesseerden en mensen die we om andere redenen moeten missen. Ik denk dat we afgelopen seizoen als team gewoon een stukje completer waren en dat het balletje toen net wat vaker goed viel, waardoor we wedstrijden wél konden beslissen. Als het dan meezit, blijf je een beetje in die flow zitten. En als je in de hoek zit waar je net wat eerder en op de verkeerde momenten tegendoelpunten krijgt, dan kom je weer in een ander soort flow te zitten. En daar kwamen we dit seizoen niet zo makkelijk uit.”

Waar het plafond van Stellendam dan ligt als het elftal wél voor langere tijd compleet blijft? ,,Ik denk heel reëel gezien dat wij bij de eerste vijf van de vierde klasse moeten kunnen horen, met misschien een uitschieter naar een periodetitel. Of wij ook derde klasse-waardig zijn, weet ik niet. We zullen het dan in ieder geval wel erg lastig krijgen. Ik denk dus dat wij bij de eerste vijf in de vierde klasse thuishoren.”