Op de handen zitten en niks doen is er niet bij, bij FIOS in de coronaperiode. De competitie mag dan stilliggen, de club uit Achthuizen werkt intussen hard aan het team voor het nieuwe seizoen. “We willen de beste club van het oostelijke deel van het eiland worden”, aldus trainer Hans de Rover.

FIOS is voor de 54-jarige oefenmeester uit Rhoon een ‘nagift’. “Ik was in 2015 eigenlijk al gestopt”, zegt De Rover, die mede-eigenaar is van een financieel adviesbureau, dat de laatste jaren groeit als kool. “Vanwege mijn drukke baan moet ik af en toe verstek laten gaan op de trainingen. Dat is geen goede basis om ergens aan de slag te gaan. Dat gekoppeld met de mooie carrière die ik heb gehad, was dat een goede reden om er een punt achter te zetten. Het was helemaal niet meer de bedoeling om ergens trainer te worden, maar Jan Hagens bleef maar zeuren. FIOS kwam met een goed verhaal en vond een goede oplossing voor de dagen dat ik er niet kon zijn.”

De belangrijkste reden om in Achthuizen aan de slag te gaan was echter de ambitie die De Rover bij de beleidsbepalers proefden. “Ze willen deze club op de kaart zetten. De club is op breed gebied bezig om zich door te ontwikkelen. Organisatie, accommodatie en selectievoetbal. Ik zie een enorme drijfveer bij de mensen, met voorzitter Ron Broeders voorop. Mijn enthousiasme is vooral gestoeld op dat enthousiasme. Ik was ook niet ingestapt als die ambitie er niet was geweest. Ik heb mij altijd goed gevoeld bij dorpsclubs. Dat zie je ook terug als je kijkt naae de clubs die ik heb getraind. FIOS is een stapje lager, maar laat zien heel ambitieus te zijn.”

De Rover wist dat FIOS vrijwel vanaf het nulpunt moest worden opgebouwd. “Het eerste seizoen was heel mager natuurlijk met de dertiende plaats. Voor dit seizoen hebben we ons op een paar plaatsen in het elftal versterkt en dat maakte al een heel verschil.”

De Rover en FIOS willen meer. In eerste instantie een plek in de top4 van de vierde klasse. Om dat te bereiken is versterking nodig. Daarom gingen FIOS en De Rover de boer op en benaderden de afgelopen maanden een groot aantal spelers. “Het resultaat mag er zijn. Zeven spelers hebben al toegezegd naar ons over te stappen. Ze hebben allemaal een verleden bij FIOS of zijn spelers waarvan wij denkken dat zij hier goed passen.”

Eén van hen is Joris Buijs, die terugkeert van Den Bommel. De Rover: “Het zijn allemaal jongens die meekunnen in de derde klasse of in de top van de vierde klasse.”

Van het huidige seizoen verwacht de voormalig trainer van onder andere NSVV, OSV Oud-Beijerland, Rijnmond Hoogvliet Sport, Pernis en Smitshoek, niks meer. “Dat moet je als verloren beschouwen. Ik vind het verstandig van de KNVB om de competitie te schrappen, anders was het heel gekuntseld geworden. Laa clubs lekker zelf een toernooitje spelen – de Eilanden Cup nieuw leven inblazen lijkt mij een prima idee – en neem de tijd voor de voorbereiding op het nieuwe seizoen.”

Voor meer artikelen over FIOS klik hier