Het-voetbalweekend-

Frans Ceton begint met Melissant aan zijn zeventiende club. Volgevreten is hij nog lang niet, eerder hongerig. “Ik wil deze mooie club weer op de kaart zetten.”

Zelfs midden in coronatijd bruist Ceton van de voetbalenergie. In de periode dat het alleen voor de jeugd was toegestaan een balletje met elkaar te trappen ontfermde hij zich over de onder 19 van zijn huidige club Herkingen’55. “Ik vind het heerlijk om met die gasten bezig te zijn. Ik geniet dan volop.”

Ceton heeft zijn handen helemaal vrij voor het voetbal, want sinds begin van het jaar is hij met pensioen. Jarenlang was hij teamleider op een sociale werkplaats. Eerst in de regio Gorinchem/Leerdam, later op Goeree-Overflakkee. “Ik ging hier altijd op vakantie en stuitte min of meer per toeval op een vacature. Ik werd meteen aangenomen. Ik woon nu tien jaar op het eiland en dat bevalt mij prima. De mensen zijn net wat gemoedelijker dan waar ik vandaan kom.”

Ceton had al een lange carrière als trainer en jeugdopleider achter de rug in het voetbal. “Via via ben ik terecht gekomen bij Den Bommel. Die hadden een moeizaam seizoen achter de rug en waren net niet gedegradeerd. In mijn eerste seizoen was het meteen bingo, we promoveerden via de nacompetitie naar de tweede klasse.”

Cetons’ naam was daarmee gemaakt. Iedereen die met hem heeft samengewerkt noemt hem ‘toegewijd’. “Ik wil graag wat neerzetten bij een club. Daarom heb ik het hoofdtrainerschap ook afgewisseld met hoofd jeugdopleidingen. Bij GJS in Gorinchem-Oost heb ik vijf jaar gezeten als technisch jeugdcoördinator. In die periode ging de club van elf naar bijna dertig jeugdelffallen. Het was geweldig om dat proces te begeleiden en structuur aan te geven.”

Grote clubs, kleine clubs: hij draaide nergens zijn hand voor om. “Als er maar uitdaging is. Dat is ook de belangrijkste reden dat ik voor Melissant heb gekozen. Ik wil hier wat neerzetten. De accommodatie is prachtig, met twee velden met kunstlicht en nog een trainingsveld. De jeugdopleiding is in goede handen bij Ron van Neck. Er kan hier wat moois groeien.”

Hij weet dat het alweer een tijdje geleden is dat Melissant mooie resultaten boekte. “Ik ken de ploeg uiteraard. Ik heb er nog niet zo lang geleden met Herkingen tegen gespeeld. Voetballend doen ze echt niet onder voor Herkingen, wel mis ik de jongens die ten koste van alles willen winnen. We moeten dus winnaarsmentaliteit kweken. Ik ben ervan overtuigd dat dat gaat lukken. Daarnaast heb ik vertrouwen in de jeugd die eraan komt. Er stromen zes, zeven talentvolle spelers door vanuit de A.”

Hij kan straks lopend naar de club, want Ceton woont zelf ook in Melissant. “Daar moet ik eens goed over nadenken”, zegt hij lachend. “Ik ben verknocht aan mijn auto. Zonder gekheid, ik heb er echt enorm veel zin in. Zes jaar geleden hebben we ook om tafel gezeten met elkaar en toen kwamen we er niet uit. Blijkbaar was de tijd er nog niet rijp voor, nu wel.”

Voor meer artikelen over Melissant klik hier