Kees Breen en Robert Paulissen ontfermen zich met ingang van dit seizoen over de ontwikkeling van de jeugdspelers van Flakkee. Samen vullen ze de functie van Hoofd Jeugd Opleidingen in.

Zet twee voetbaldieren bij elkaar en je hebt een beest van een team. Breen en Paulissen eten, drinken en ademen voetbal en dus had Flakkee geen betere keus kunnen maken door het tweetal samen verantwoordelijk te maken voor de jeugdopleiding van de club.

“Ik vind het heel belangrijk dat Robert erbij is”, zegt Breen. “In mijn eentje was het niet te doen geweest, omdat ik ook mijn aandacht moet geven aan het eerste elftal. Door de taken te verdelen gebruiken we bovendien onze kracht het beste. Samen, daar ben ik van overtuigd, zijn we compleet.”

Breen gaat zich ontfermen over de bovenbouw, Paulissen legt zich toe op de onderbouw. “In totaal hebben we tien jeugdteams, waaronder twee in de bovenbouw, waar we een onder zestien en onder negentien hebben”, legt Paulissen uit. Volgens Breen is de 44-jarige Paulissen de ideale persoon voor de onderbouw. “Hij kent iedere jongen bij naam en hoeft zich niet meer voor te stellen.”

Daarmee bespaart de club een lange inwerkperiode, al moet het jeugdplan dat hij en Breen tot uitvoer willen brengen, wel nog vorm krijgen. “Ideeën hebben we natuurlijk genoeg, maar kijken ook om ons heen. Flakkee is amateurpartner van Excelsior en van die samenwerking hopen we profijt te hebben”, zegt Breen. “We zijn onlangs naar een bijeenkomst geweest bij Excelsior waar ook andere amateurpartners waren uitgenodigd.”

bazen

Met een bescheiden jeugdafdeling weten Breen en Paulissen dat er ook een limiet is wat bij Flakkee kan. “Je kunt wel roepen dat je met al je teams in de hoofdklasse wil spelen, maar dat is niet realistisch. We hebben in de onder 8 en onder 9 twee teams, maar in andere leeftijdscategorieën maar één team. Binnen onze mogelijkheden gaan we op zoek naar het maximale. Dat zal voor elk team anders zijn. De onder twaalf is een talentvolle lichting. Die hebben we ingeschreven in de hoofdklasse, maar het is ook prima als de top van een team in de tweede of derde klasse ligt. We gaan dat niet forceren. Plezier blijft uiteindelijk de basis.”

De trainers van de club hoeven geen hele boekwerken met instructies waar iedere training tot in detail is uitgewerkt te verwachten. Breen: “Nee joh. Hou eens op. Er zijn trainers die hier al jaren rondlopen en je niet hoeft te vertellen wat ze wel of niet moeten doen. Onze taak is de structuur te verbeteren en meer richting te geven.”

Paulissen en Breen waren het er bij hun eerste inhoudelijke gesprek snel over eens: de nadruk in de onderbouw moet nog meer komen te liggen op het aanleren van basisvaardigheden. “Baas worden over de bal”, noemt Breen het. “Zonder een goede balbehandeling wordt iemand nooit een goede voetballer.”

Zelf heeft Breen een eerste elftal onder zijn hoede waarvan een groot deel van de spelers in de onder 23 competitie zou kunnen meespelen. “We hebben een gemiddelde leeftijd van 23 jaar. Vorig seizoen lag dat lager, maar John Blokland, die van SC Botlek is gekomen, heeft het gemiddelde fors omhoog gehaald met zijn 23 jaar, haha.”

Hoewel Flakkee met de huidige spelersgroep nog even vooruit kan, is een goede jeugdopleiding onontbeerlijk. “Het is onze levensader”, zegt Paulissen. “We hopen natuurlijk ook dat we nog iets kunnen groeien. We hoeven niet supergroot te worden, maar een paar teams extra zou lekker zijn.”

voor meer artikelen over MSV Flakkee, klik hier.

Voor meer informatie over MSV Flakkee, klik hier.