“Het voelt alsof we nog in de wittebroodsweken zitten”, reageert Stellendam-trainer Elwin Buskop als hem wordt gevraagd naar het ‘huwelijk’ tussen hem en Stellendam. Het debuutseizoen van de 39e jarige oefenmeester op het sportpark aan de Zuiderdiepstraatweg werd vrijwel volledig gedomineerd door corona. “Dat hebben we geweten”, zegt hij.

“Het is niet de manier waarop je in het nieuws wil komen”, verwijst Buskop naar de situatie aan het begin van het seizoen toen zes spelers na een reis naar Griekenland besmet met het Covid-19-virus terugkeerde. Stellendam ging voor tien dagen op slot en geen bal werd er aangeraakt. “De club heeft toen zeer adequaat gehandeld en meteen keihard ingegrepen. Een schok was het wel. Als trainer hou je je liever bezig met andere zaken.”

Het gebeurde ook allemaal nog in een belangrijke periode. “Door de perikelen hebben we maar een voorbereiding gehad van amper twee weken”, zegt Buskop. “Met die wetenschap hebben we het zeker niet slecht gedaan in de wedstrijden die we nog gespeeld hebben. We wonnen twee van de drie bekerwedstrijden, in de competitie wonnen we er ook twee.”

Maar daarbij blijft het, waardoor Stellendams jacht op promotie nog even moet worden uitgesteld. Jammer, vindt Buskop, die zijn ploeg in de vierde klasse I grote kansen toedichtte op succes. Met OHVV en DVV’09 behoorde Stellendam tot het rijtje kanshebbers op de titel. “We gaan komend seizoen een nieuwe poging wagen”, verzekert Buskop dat de ambities bij Stellendam nog even groot zijn. “De groep blijft intact. Corona weg en we kunnen aan de slag.”

Met wedstrijden, want ondanks alle coronamaatregelen probeerde Buskop, zo goed als zo kwaad dat ging met alle beperkingen, een stempel te drukken op Stellendam. Die ‘handtekening’ wordt alleen wat lastiger zichtbaar doordat er (nog) geen wedstrijden gespeeld kunnen worden. “Het zou daarom mooi zijn als we straks wel weer kunnen spelen. Ik denk dat iedereen ernaar verlangd. Dat de Ons Eilanden Cup voor deze gelegenheid nieuw leven wordt ingeblazen, is hartstikke mooi. Je speelt dicht bij huis tegen bekende clubs en je kan zonder druk werken aan het systeem.”

Met zijn ervaring die hij opdeed bij de jeugd – hij was trainer bij De Jonge Spartaan en hoofd jeugd opleidingen bij SSS en WFB – is werken aan een structuur wel toevertrouwd aan de oud-speler van DJS, die als voetballer uitstapjes maakte naar Bruse Boys, Heinenoord en Den Bommel. “Juist in deze tijd is het zaak om als trainer scherp te zijn. Je kan steen en been klagen over wat niet kan, maar je kan er ook voor zorgen dat individuele facetten van het voetbal meer aandacht krijgen. Je kan in deze periode meer werken aan de basisvaardigheden: de eerste balaanname, passing en noem het maar op.”

Sportfanaat als hij is, kost die omschakeling hem weinig moeite. Toen het voetbal voor Buskop noodgedwongen stopte, stapte hij op de racefiets en trad vier jaar lang toe tot het wielrenpeloton. “Ik zocht elke week een plaatselijk rondje uit. Heerlijk was dat. Dat gevoel heb ik nu ook als ik als trainer op het veld sta.”

Voor meer artikelen over Stellendam klik hier